Nederlander meest bezorgd over AI-impact op banen

Artificial Intelligence (AI) heeft de afgelopen jaren veel invloed gehad en heeft verschillende sectoren getransformeerd. Maar AI roept ook zorgen op, vooral als het gaat om de gevolgen ervan voor werkgelegenheid. Uit een recent onderzoek onder 13.000 mensen uit achttien landen is gebleken dat Nederlanders het meest bezorgd zijn over AI.

Het onderzoek

Volgens een artikel op Business Insider Nederland maken Nederlanders zich steeds meer zorgen over de gevolgen van AI voor hun baan. Uit het onderzoek blijkt dat 65% van de respondenten bezorgd is over de impact van AI op hun huidige en toekomstige werk. Vooral mensen die weinig ervaring hebben met AI-tools voelen zich het meest bedreigd. Maar waarom voelen mensen zich onzeker over de opkomst van AI?

Onbekend terrein

Een reden voor de bezorgdheid is het gebrek aan kennis en begrip over AI. Uit het onderzoek blijkt dat 42% van de Nederlanders weinig tot geen kennis heeft over AI en de toepassingen ervan. Voor veel mensen is AI nog steeds een abstract concept dat ze niet volledig begrijpen. Ze hebben geen duidelijk beeld van hoe AI kan worden toegepast in hun branche of functie. Dit gebrek aan kennis veroorzaakt angst en onzekerheid over de toekomst van hun baan.

Dit is een voorbeeld afbeelding

Veranderingen op de werkplek

AI kan taken en functies automatiseren, waardoor sommige banen overbodig worden. Uit het onderzoek blijkt dat 57% van de Nederlanders zich zorgen maakt over het verlies van hun baan door automatisering en AI. Dit kan met name zorgen baren voor mensen met weinig ervaring met AI-tools. Ze vragen zich af of ze kunnen meegaan met de veranderende werkplek en of hun vaardigheden relevant zullen blijven. Het idee leeft dat hun baan mogelijk wordt vervangen door machines.

Tips voor leidinggevenden

Hoewel leidinggevenden optimistischer zijn over kunstmatige intelligentie (AI) op de werkvloer, moeten ze rekening houden met de zorgen van werknemers. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de werknemers bezorgd is over de gevolgen van AI, terwijl slechts een vijfde van de leidinggevenden hetzelfde ervaart. Een aantal tips voor leidinggevenden om te laten zien dat je werknemers en deze worsteling begrijpt:

  • Informeer en communiceer: Werkgevers moeten open en transparant zijn over de impact van AI op de organisatie en de mogelijke veranderingen op de werkplek. Het kan erg vervelend zijn als werknemers het gevoel hebben dat ze geen vragen kunnen stellen of discussies kunnen voeren over ‘’the elephant in the room’’.
  • Opleiding en training: Investeer in opleiding en training om werknemers de nodige vaardigheden bij te brengen om met AI-tools te werken. Uit het onderzoek blijkt dat 63% van de Nederlanders bereid is om bijscholing en training te volgen om hun kansen op werk te vergroten in een AI-gedreven omgeving.
  • Begeleiding en ondersteuning: Het is handig om werknemers regelmatig bij te praten via een wekelijkse of maandelijkse update, zodat ze op de hoogte blijven van nieuwe kennis. Dit vergroot hun betrokkenheid en bevordert een open communicatiecultuur.

Meer weten over Artificial Intelligence?

  • Lees hier alles over nieuwe banen die ontstaan door AI.
  • Lees hier over 5 handige AI-tools die jouw werk makkelijker maken.
  • Contact met Adecco

    Heb je vragen, neem contact op met Adecco

    Naar contact