Generatie X op de werkvloer: wat telt echt?

Generatie X, de generatie geboren tussen de jaren 1965 en 1980. Deze generatie bevindt zich tussen twee grote generaties in, de Babyboomers en Generatie Y (Millennials). Hierdoor worden ze soms over het hoofd gezien of vergeten in generatiediscussies. Deze overschaduwing neemt verder toe door de opkomst van Xennials en Gen Z'ers op de werkvloer. En dat terwijl bijna 20 procent van de Nederlanders tot Generatie X behoort. Daarom zetten wij in dit artikel op een rij wat Generatie X écht belangrijk vindt.

Pioniers van de digitale revolutie

Je zou het misschien niet zeggen, maar Generatie X heeft meer te maken met technologie dan je denkt. Daar waar we bij ‘technologie’ voornamelijk denken aan Gen Z’ers was het Generatie X die opgroeide tijdens de opkomt van technologie en het internet. Als gevolg van deze ontwikkelingen staan Generatie X’ers bekend om hun uitstekende aanpassingsvermogen. Wil je als werkgever optimaal gebruikmaken van deze competentie? Vraag een Generatie X'er of ze geïnteresseerd zijn in het begeleiden van medewerkers tijdens overgangsperiodes, het bieden van ondersteuning bij technologische implementaties of het vervullen van een mentorschap.

Dit is een voorbeeld afbeelding

Waardering

Generatie X’ers hebben in het verleden te maken gehad met economische uitdagingen zoals de oliecrisis en economische recessies. Ze moesten vaak harder werken om financiële stabiliteit te bereiken en hebben geleerd om verstandig met hun geld om te gaan. Generatie X hecht daarom over het algemeen veel belang aan salaris en arbeidsvoorwaarden.

Daarom is het belangrijk om in gesprek te gaan met deze generatie (en overigens ook met andere generaties) over de verwachtingen met betrekking tot salaris en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, zoals secundaire arbeidsvoorwaarden, pensioenregelingen, gezondheidsvoordelen en flexibele werktijden. Door deze onderwerpen bespreekbaar te maken, laat je zien dat je je inzet om de medewerkers de waardering te geven die ze verdienen. Waardering uiten gaat trouwens verder dan alleen het bieden van een goed salaris en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Het is ook belangrijk erkenning voor de prestaties van medewerkers uit te spreken.

Micromanagement

Generatie X heeft een sterke behoefte aan autonomie en zelfstandigheid. Als ervaren professionals met een sterke werkethiek hebben ze vertrouwen in hun eigen capaciteiten. Ze willen de vrijheid hebben om hun werk op hun eigen manier te doen en hebben een hekel aan constante controle. Micromanagement belemmert het potentieel en werkplezier van deze generatie wat kan resulteren in demotivatie en mindere betrokkenheid. De oplossing is om duidelijk te laten weten wat er verwacht wordt, maar wel de ruimte te bieden om deze generatie zelf de weg naar succes te laten vinden.

Flexibiliteit

Voor Generatie X is flexibiliteit op de werkplek belangrijk. Denk hierbij aan de mogelijkheid om werkuren aan te passen, thuis te werken en een flexibel werkschema te hebben. Ze streven naar een goede werk-privébalans en verwachten dat werkgevers hun hierin ondersteunen. Ga daarom met elke medewerker in gesprek om hun verwachtingen inzichtelijk te maken. Elke medewerker heeft persoonlijke verplichtingen, en de mate van flexibiliteit moet daarop worden afgestemd. Door hier aandacht aan te besteden, laat je zien dat je de persoonlijke verplichtingen van medewerkers belangrijk vindt en niet alleen gefocust bent op het werk zelf.

Dit is een voorbeeld afbeelding

Communicatie

Een no-nonsense mentaliteit, een praktische instelling en een sterke focus op resultaten zijn kenmerkend voor generatie X. Het is daarom belangrijk om verwachtingen helder te communiceren en geen vergaderingen in te plannen zonder een duidelijk doel. Tegelijkertijd is het belangrijk om de juiste balans te vinden in de manier waarop je ze aanspreekt. Deze generatie beschikt over voldoende ervaring en willen niet het gevoel krijgen dat anderen het altijd beter weten.

Meer artikelen lezen? Klik dan op de button 'Terug naar overzicht'.

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact