Generatie X op de werkvloer: wat telt echt?

Generatie X, de generatie geboren tussen de jaren 1965 en 1980. Deze generatie bevindt zich tussen twee grote generaties in, de Babyboomers en Generatie Y (Millennials). Soms worden ze vergeten als we het hebben over verschillende generaties. Dit gebeurt nog meer nu er steeds meer Xennials en Gen Z'ers op het werk zijn. En dat terwijl bijna 20 procent van de Nederlanders tot Generatie X behoort. Daarom is het de hoogste tijd om deze groep mensen beter te leren kennen! In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over Generatie X.

Pioniers van de digitale revolutie

Je zou het misschien niet verwachten, maar Generatie X heeft meer te maken met technologie dan je denkt. Hoewel we bij 'technologie' vaak aan Gen Z'ers denken, groeide Generatie X op tijdens de opkomst van technologie en het internet. Dankzij deze ontwikkelingen staan Generatie X'ers bekend om hun uitstekende aanpassingsvermogen. Wil je als werkgever optimaal gebruikmaken van deze competentie? Vraag Generatie X'ers of ze interesse hebben in het begeleiden van medewerkers tijdens overgangsperiodes, het bieden van ondersteuning bij technologische implementaties of het vervullen van een mentorschap.

Waardering

Generatie X’ers hebben in het verleden te maken gehad met economische uitdagingen zoals de oliecrisis en economische recessies. Ze moesten vaak harder werken om financiële stabiliteit te bereiken en hebben geleerd om verstandig met hun geld om te gaan. Generatie X hecht daarom over het algemeen veel belang aan salaris en arbeidsvoorwaarden.

Daarom is het essentieel om in gesprek te gaan met deze generatie (en ook met andere generaties) over de verwachtingen met betrekking tot salaris en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, zoals secundaire arbeidsvoorwaarden, pensioenregelingen, gezondheidsvoordelen en flexibele werktijden. Door deze onderwerpen bespreekbaar te maken, toon je aan dat je toegewijd bent aan het bieden van de waardering die medewerkers verdienen. Het uiten van waardering gaat echter verder dan alleen het aanbieden van een goed salaris en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Het is ook van belang om erkenning uit te spreken voor de prestaties van medewerkers.

Micromanagement

Generatie X heeft een sterke behoefte aan autonomie en zelfstandigheid. Als ervaren professionals met een sterke werkethiek hebben ze vertrouwen in hun eigen capaciteiten. Ze verlangen naar de vrijheid om hun werk op hun eigen manier te doen en hebben een hekel aan constante controle. Micromanagement beperkt het potentieel en werkplezier van deze generatie, wat kan leiden tot demotivatie en verminderde betrokkenheid. De oplossing is duidelijk communiceren over de verwachtingen, maar tegelijkertijd ruimte bieden zodat deze generatie zelf de weg naar succes kan vinden.

Flexibiliteit

Voor Generatie X is flexibiliteit op de werkplek van groot belang. Denk hierbij aan de mogelijkheid om werkuren aan te passen, thuis te werken en een flexibel werkschema te hanteren. Ze streven naar een goede werk-privébalans en verwachten dat werkgevers hen hierin ondersteunen. Het is daarom essentieel om met elke medewerker in gesprek te gaan en hun verwachtingen te begrijpen. Elke medewerker heeft persoonlijke verplichtingen, en de mate van flexibiliteit moet daarop worden afgestemd. Door hier aandacht aan te besteden, toon je aan dat je de persoonlijke verplichtingen van medewerkers belangrijk vindt en niet alleen gefocust bent op het werk zelf.

Communicatie

Een no-nonsense mentaliteit, een praktische instelling en een sterke focus op resultaten zijn kenmerkend voor generatie X. Het is daarom belangrijk om verwachtingen helder te communiceren en geen vergaderingen in te plannen zonder een duidelijk doel. Tegelijkertijd is het belangrijk om de juiste balans te vinden in de manier waarop je ze aanspreekt. Deze generatie beschikt over voldoende ervaring en willen niet het gevoel krijgen dat anderen het altijd beter weten.

Meer artikelen lezen? Klik dan op de button 'Terug naar overzicht'.

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact