Onze wekelijkse TOP 5: Trends in de wereld van werk
24 april 2020 - De economische impact die COVID-19-pandemie heeft op onze samenleving wordt steeds duidelijker. Uitdagingen waarmee bedrijven en overheden te maken hebben, zoals een hoger risico op burn-out bij medewerkers of een massale werkloosheid onder de meest kwetsbare groepen in de samenleving, komen steeds meer boven drijven. In de trends van deze week kijken we naar de omvang van problemen voor bedrijven die zich voordoen als gevolg van de coronacrisis.
1. Lockdown eist zijn tol bij de balans tussen werk en privéleven.
Werken vanuit huis in quarantaine of isolatie duwt veel mensen bijna over de rand richting een burn-out, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van Canva. Daarin staat dat 89% van de mensen symptomen vertonen van werkverslaving, 45% ondervindt slaapproblemen door werkstress en 43% slaat wel eens een maaltijd over vanwege de hoge werkdruk. Wat dit onderzoek ook laat zien is dat werken aan de juiste balans tussen werk, het gezin en vrije tijd oefening vergt. Bedrijven kunnen hun werknemers helpen door ze bewust te maken van de uitdagingen waarmee ze in deze tijd worden geconfronteerd. Daarnaast kunnen ze in het beleid en de interne communicatie opnemen dat gezondheid en welzijn prioriteit hebben boven alles.
2. COVID-19 vraagt om verandering in (de wereld van) HR
"De wereld van HR is de laatste 20 dagen meer veranderd dan in 20 jaar", schrijft Steve Arnold in HR Zone. Hij identificeert vijf belangrijke gebieden die zijn veranderd als gevolg van de pandemie, waaronder een enorme toename van het aantal ziektedagen, een verschuiving naar thuiswerken en de uitdaging om de achterstand in vakantiedagen te beheren. Arnold, CEO van E-days -een software ontwikkelaar voor afwezigheidsbeheer (verlof- en ziektedagen)- zegt dat zijn bedrijf een toename ziet in het aantal klanten dat werknemers wil kunnen volgen die COVID-19 hebben. HR-teams, die cruciaal zijn voor de toekomst van het werk, krijgen plotseling te maken met veel meer gegevens die zij moeten beheren. Het eindresultaat van deze crisis zou verbeterde processen met zich mee moeten brengen.
3. Sommige bedrijven nemen nog steeds mensen aan tijdens deze crisis
Veel mensen hebben hun baan verloren als gevolg van de economische ontwrichting door de pandemie. Maar er zijn bedrijven die nog steeds mensen aannemen, zelfs meer dan voorheen. Zo heeft Amazon tijdens de lockdown te maken met een gigantische groei van klanten die bijna 11.000 dollar per seconde besteden. Om aan de vraag te kunnen voldoen huurt het bedrijf extra personeel in; in maart waren dit al 100.000 extra mensen. Amazon is van plan om nog eens 75.000 mensen van werk te voorzien. De investering van 350 miljoen dollar in extra personeel is nu gestegen tot 500 miljoen dollar. Dit biedt enige hoop voor diegenen die hun baan zijn kwijtgeraakt, hoewel de aantallen die worden ingeleend nog niet in de buurt komen van het aantal nieuwe werklozen in Amerika.
4. Oudere werknemers het zwaarst getroffen door economische onrust
Onderzoek wijst uit dat met betrekking tot de werkloosheid in deze pandemie niet alle werknemers in gelijke mate worden getroffen. Deskundigen voorspellen dat 55-plussers harder zullen worden getroffen door de crisis, omdat zij meer kans hebben om hun baan te verliezen en het voor hen mogelijk lastiger is om een nieuwe baan te vinden. Één van de redenen is dat oudere werknemers minder vaak een baan hebben waar ze op afstand kunnen werken. Oudere werknemers behoren ook tot de risicocategorie voor COVID-19 omdat zij eerder levensbedreigende symptomen vertonen als zij de ziekte krijgen. Daarnaast lopen zij een groter risico op besmetting omdat zij minder vaak thuis kunnen werken.
5. Werknemers met een laag inkomen worden zwaarder getroffen.
Een studie van McKinsey wijst uit dat de meest kwetsbare werknemers het grootste risico lopen door economische ontwrichting tijdens deze pandemie. Zoals hierboven aangegeven, lopen vooral oudere werknemers risico. McKinsey ziet dat ook werknemers met een laag inkomen lijden onder de economische gevolgen van de pandemie. "Mensen die leefden van weeksalaris tot weeksalaris hebben niet de financiële buffer om een schok van deze omvang op te vangen," merken de auteurs op. Met het noodpakket aan steunmaatregelen dat is bedoeld om mensen te helpen het hoofd boven water te houden kan de overheid tijdelijk de zwaarste klappen opvangen. Veel overheden proberen op die manier de economische schade zoveel mogelijk te kunnen beperken. Voor 2021 wordt wereldwijd een herstel verwacht, maar dit is nog met veel onzekerheid omgeven.