Werken met meerdere generaties: wat vinden zij belangrijk?

Op dit moment werken we met vier verschillende generaties: Baby Boomers, Generatie X, Millennials en Generatie Z. Elke generatie heeft unieke kenmerken en waarden waar werkgevers rekening mee moeten houden.

Onze LinkedIn-poll met de stelling "Op mijn werk houden ze rekening met de wensen en behoeften van verschillende generaties" leverde de volgende antwoorden op:

 • Ja (33 procent)
 • Ja, maar het kan nog beter (26 procent)
 • Nee (40 procent)

Uit deze resultaten blijkt dat nog lang niet alle bedrijven rekening houden met de wensen en behoeften van verschillende generaties. Wij zetten de belangrijkste voorkeuren en behoefte per generatie voor je op een rij:

Babyboomers (1946 - 1964)

Babyboomers hechten veel waarde aan werk. Werk is voor hen een belangrijk onderdeel van hun identiteit. Ze zoeken stabiliteit en zekerheid bij een werkgever inclusief een goed salaris, pensioenregelingen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast vinden ze het belangrijk om gewaardeerd te worden voor hun werk en bijdrage en hechten ze waarde aan goede samenwerking met collega's.

Generatie X (1965 - 1980)

Generatie X is meer gericht op individuele zelfontplooiing en flexibiliteit. Een goede balans tussen werk en privéleven is belangrijk voor hen. Ze willen flexibele werktijden en de mogelijkheid om vanuit huis te werken, zodat ze werk en privé beter kunnen combineren. Verder willen ze de ruimte en vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen en hun eigen werkstijl te bepalen.

Dit is een voorbeeld afbeelding

Millennials (1981 - 1996)

Millennials zijn op zoek naar zingeving en persoonlijke ontwikkeling in hun werk. Ze vinden betekenisvol werk belangrijk en hechten veel waarde aan een goede samenwerking met collega's en een positieve werkcultuur. Ze willen open communicatie en feedback en willen dat hun ideeën en mening serieus worden genomen.

Generatie Z (1997 - 2012)

Generatie Z wil graag werk flexibel inrichten en zelf bepalen wanneer en waar ze werken. Bedrijven die bijdragen aan sociale en milieugerelateerde doelen en deze actief communiceren, hebben daarom de voorkeur van deze generatie. Daarnaast hebben ze een sterke affiniteit met digitale tools en platforms, en willen ze werken voor werkgevers die de nieuwste technologieën en innovaties integreren.

Dit is een voorbeeld afbeelding

Hoe werken verschillende generaties samen?

Wil je ervoor zorgen dat verschillende generaties goed met elkaar samenwerken? Ga dan aan de slag met deze tips:

 1. Open communicatie
  Een open communicatie zorgt ervoor dat de individuele behoeften en verwachtingen van elke generatie duidelijk worden. Hierdoor begrijpen medewerkers beter waarom collega's bepaalde keuzes maken of bepaald gedrag vertonen. Dit leidt tot minder frustratie onderling.
 2. Brainstormsessies
  Door open te staan voor elkaars ideeën en meningen leren teamleden elkaar beter kennen en krijgen ze de kans een vraagstuk vanuit een ander perspectief te bekijken.
 3. Teambuilding
  Teambuilding draagt bij aan het versterken van de teamdynamiek en het vergroten van het gevoel van saamhorigheid en verbondenheid. Door samen te werken aan uitdagende opdrachten of activiteiten leren collega's op elkaar te vertrouwen en elkaar beter te ondersteunen.
 4. Buddy systeem
  Implementeer een buddy-systeem waarbij medewerkers van verschillende generaties aan elkaar worden gekoppeld. De medewerker kan bij de buddy terecht wanneer er vragen zijn of bepaalde werkzaamheden moeten worden opgepakt. Op deze manier leren ze elkaar beter kennen en gaan ze samen op zoek naar de beste manier om samen te werken.
Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact