Werken aan werkgeluk!

In het voorjaar volgde collega Inge Romkes de opleiding tot Chief Happiness Officer (CHO) bij de Gelukkig Werken Academy. Niet omdat zij de nieuwe CHO van Top Secretaries wordt, maar wel omdat wij bij Top Secretaries sterk geloven dat werkgeluk één van de sleutelonderdelen is van een succesvolle organisatie. Werkgeluk is van veel verschillende randvoorwaarden en factoren afhankelijk. In dit artikel behandelt Inge drie actuele factoren en randvoorwaarden, en geeft ze tips om hiermee aan de slag te gaan.

Dit artikel is geschreven door Inge Romkes Business Development Manager Top Secretaries bij de Adecco Group.

Werkgeluk en veerkracht

Dat we in een sterk veranderende wereld leven, is een feit. De enige constante is dat alles aan verandering onderhevig is. Naast Covid19 zorgen de arbeidsmarkt en robotisering voor veranderingen.

Maar wat blijkt? Mensen die hun werkgeluk een hoog cijfer geven voelen zich niet alleen mentaal gezonder, maar verzuimen minder, zijn creatiever, innovatiever, productiever en veerkrachtiger. En dat laatste, die veerkracht, die we ook wel omschrijven als het op een positieve manier omgaan met veranderingen, die hebben we allemaal wel een beetje nodig deze tijd. Je eigen werkgeluk vergroten is dus geen overbodige luxe.

Randvoorwaarde: jouw werkomgeving

Een beetje achtergrond informatie; want wat is een randvoorwaarde nou eigenlijk? Een randvoorwaarde draagt, als hij goed geregeld is, niet echt bij aan werkgeluk, maar als hij niet goed geregeld is, dan daalt jouw werkgeluk gelijk. Eén van die randvoorwaarden is ‘jouw werkomgeving’. Mijn werkomgeving varieert nogal. Van mijn bureau in de werkkamer - die eigenlijk net iets te hoog is – naar het bureau in de slaapkamer van mijn zoontje naar de keukentafel. Het bureau van mijn zoontje is echt een heel fijn verstelbaar bureau, uitkijkend op veel groen, bomen en een mooie lucht. Alleen…in de kamer van mijn zoontje. Nu is hij net 7, heeft zelf nog geen huiswerk en is graag buiten, maar het bevalt hem natuurlijk niets, dus hier word ik nog wel eens weggestuurd….naar die keukentafel. Waar werk jij? En wat doe jij om deze werkomgeving naar jouw zin te maken?

Factor: competentie

Een werkgeluk bepalende factor is competentie. Ofwel…jezelf kunnen ontwikkelen en werk doen waarin je kennis en vaardigheden voldoende benut worden. Zelf merkte ik dat ik mijn talent voor sales & accountmanagement niet helemaal kwijt kon in de huidige indelen dus heb ik dit – in overleg - toegevoegd aan mijn functie. Jobcrafting heet dat met een mooi woord; wanneer je jouw functie-inhoud naar eigen hand zet. Hoe zit dat bij jou? Kan jij jouw talenten volledig inzetten? En mag jij jezelf ontwikkelen wanneer jij dat wilt?

Factor: verbinding

Een tweede werkgeluk bepalende factor is verbinding. De meeste mensen zijn groepsdieren en werken graag samen. Maar inmiddels zijn we gewend aan het efficiënte thuiswerken. De tijd die je investeert aan reizen voelt als verloren en op een kantoordag verzet je minder werk als thuis. Maar die gezellige afleiding, samen lunchen en het sparren tijdens die kantoordag zorgt ervoor dat je je minder ‘alleen voelt’ op de dagen dat je thuiswerkt. Samen sparren leidt tot nieuwe ideeën en meer succes. En dat werkt uiteindelijk weer door in jouw werkgeluk en productiviteit!

Tips:

  • Ga af en toe naar kantoor. Zie de reistijd als investering in jouw werkgeluk. Uiteindelijk levert het meer op. Reistijd is geen verloren tijd. Het is ‘beweeg’ tijd als je kantoor op fietsafstand ligt en het is ‘nadenk en reflectietijd’ zijn als je met de auto gaat.
  • Niet alleen door op kantoor te komen verbind je met elkaar. Je kan bijvoorbeeld ook de dag of de week afsluiten met een halfuurtje online bij elkaar komen. Bij Top Secretaries doen we dit elke vrijdagmiddag. Niet verplicht, maar er zijn altijd wel collega’s die zin hebben om nog even te praten over van alles en nog wat voordat we allemaal het weekend in gaan.
  • Boetseer jouw eigen baan. Kan jij jouw talenten niet volledig kwijt? Ga op zoek naar een extra taak of project waarin je het wel kan. Wil je iets leren? Vraag om een workshop of training. Online is ook heel veel te vinden. Het enige wat jij moet doen is: het doen!
  • Lees ook eens het artikel ‘De voordelen van wandelen’.

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact