Week 25: top 5 Trends in de wereld van werk

Deze week: werknemers spreken zich uit over hun baan op TikTok, de klas van 2022 wil de banen die worden aangeboden niet, CEO’s waarschuwen voor een daling van de economische groei, Elon Musk spreekt Twitter-medewerkers voor het eerst toe en Apple CEO Tim Cook geeft zijn mening over de veranderende dynamiek op de werkvloer.

#1. Werknemers spreken zich uit over hun baan op TikTok

Vroeger besprak je met vrienden of familie alle ins-en-outs van je werk, zowel positief als negatief. Tegenwoordig is het maken van TikTok video’s een nieuwe trend waarmee werknemers (met een vleugje humor) hun mening geven over de dagelijkse werkzaamheden.

De video’s bevatten vaak een grappige kijk op herkenbare ervaringen binnen de bedrijfscultuur. Door te zoeken op #WorkTok vind je de video’s en met meer dan een half miljard views zijn ze zeer populair. Ook al hebben de video’s vaak een grappige toon, toch geloven veel makers van de video’s dat de boodschap die erachter schuilt iets zegt over de staat van de wereld van werk.

Meer weten? Lees hier het artikel van BBC Worklife.

Dit is een voorbeeld afbeelding Foto: Harry Cunningham op Unsplash

#2. Generatie Z wil de banen die worden aangeboden niet

De klas van 2022 studeert af en gaat op jobhunt in een arbeidsmarkt vol mogelijkheden. Toch is er mogelijk sprake van een mismatch tussen de banen die Generatie Z’ers willen en de banen die momenteel worden aangeboden.

Zo blijkt uit een onderzoek van de Federal Reserve Bank of New York dat meer dan 40% van de pas afgestudeerden in de VS een baan heeft waarvoor geen diploma vereist is. Daarnaast is Generatie Z ook steeds meer op zoek naar voordelen en flexibiliteit van toekomstige werkgevers.

Meer weten? Lees hier het artikel van Business Insider.

Dit is een voorbeeld afbeelding Foto: John Schnobrich op Unsplash

#3. CEO’s waarschuwen voor een daling van de economische groei

Veel topmanagers in de VS, van bekende namen zoals David Solomon (Goldman Sachs) tot Susan Wojcicki (YouTube), voorspellen dat de economische groei zal gaan dalen.

Hoe bedrijfsleiders hier op reageren, is verschillend. Volgens de meest recente enquête van The Conference Board onder bedrijfsleiders is het vertrouwen van CEO's in de economie op het laagste niveau sinds voor de pandemie. Maar sommige leiders blijven positief denken en houden vol dat een eventuele daling in de economische groei te vermijden is.

Lees het hele artikel in Business Insider.

Dit is een voorbeeld afbeelding Foto: Chenyu Guan op Unsplash

#4. Elon Musk spreekt Twitter-medewerkers voor het eerst toe

Het hoofd van Tesla, Elon Musk, sprak voor het eerst met Twitter-medewerkers sinds zijn officiële bod van 44 miljard dollar voor het social media platform.

De bedrijfsbrede vergadering vond plaats op donderdag 16 juni. Tijdens de vergadering behandelde Elon Musk onder andere vragen over een eventuele ontslaggolf en vrijheid van meningsuiting op het platform.

Lees meer in het artikel van De Morgen.

Dit is een voorbeeld afbeelding Foto: Jeremy Bezanger op Unsplash

#5. Apple CEO geeft commentaar op veranderende werkdynamiek

Tim Cook, CEO van Apple, heeft gezegd dat Apple "het experiment der experimenten" aan het uitvoeren is tijdens discussies op de Time100 Summit over de pilot van het bedrijf met een hybride insteek.

Maar sommige Apple werknemers verzetten zich tegen deze stap, pleiten voor een beter welzijn voor werknemers en dringen aan op meer flexibiliteit.

Meer weten? Bekijk de video op CNN.

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact