5 tips voor werkgevers tijdens een hittegolf

In dit artikel geven we vijf tips aan werkgevers om ervoor te zorgen dat de werkplek een veilige en comfortabele omgeving blijft voor werknemers wanneer de temperatuur stijgt.

De recente hittegolven verstoren in een groot deel van Europa ons dagelijks ritme, ook op de werkplek. De temperaturen blijven stijgen en uit onderzoek blijkt dat deze hittegolven zowel in frequentie als in hevigheid zullen toenemen. Met dit in gedachten volgen hier enkele tips om ervoor te zorgen dat de werkplek een veilige en comfortabele omgeving blijft voor werknemers wanneer de temperatuur stijgt.

1. Bied ruimte voor flexibiliteit

Werkgevers kunnen maatregelen nemen om de veiligheid en het comfort van hun werknemers te garanderen door meer flexibiliteit toe te staan. Werknemers die buiten of in warme ruimten werken lopen een extra risico. Het wijzigen van de diensttijden om de heetste perioden van de dag te vermijden kan dan een fijne onderbreking van de hitte bieden.

Bedrijven moeten ook rekening houden met de verschillende behoeften van hun personeel en ervoor zorgen dat bijvoorbeeld mensen met een handicap of gezondheidsprobleem zich veilig, comfortabel en gesteund voelen in de werkomgeving.

Dit is een voorbeeld afbeelding

2. Zorg ervoor dat de werkplek zo koel mogelijk is

Een grote Britse verzekeringsmaatschappij heeft onlangs gewaarschuwd dat glazen ramen van vloer tot plafond, hoewel populair voor kantoorgebouwen, bijzonder slecht zijn in het buitenhouden van warmte, wat een benauwde werkruimte kan creëren.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een werkplek comfortabel genoeg is om mensen in staat te stellen zich op hun werk te concentreren. Ervoor zorgen dat de airconditioning is geïnstalleerd en functioneert is een goed begin, maar andere maatregelen zoals het uitschakelen van apparaten die warmte afgeven, zoals printers en grote schermen, kunnen de temperatuur ook verlagen.

Werkgevers hebben zelfs de mogelijkheid om een risicobeoordeling uit te laten voeren zodat duidelijk wordt hoe veilig hun kantoren zijn.

3. Vergeet de thuiswerkers niet

Ga regelmatig bij degenen die thuis werken na of ze de warmte aankunnen. Veel huizen en appartementen zijn slecht uitgerust om met de hitte om te gaan. Indien mogelijk zou je daarom wat geld beschikbaar kunnen stellen om koelingsmaatregelen te kopen of te huren, zoals ventilatoren of airconditioningunits. Iets wat voor een bedrijf een relatief kleine financiële kostenpost is kan een enorm verschil maken als het gaat om het welzijn en de productiviteit van werknemers.

Voor thuiswerkers moet uiteindelijk hetzelfde niveau van voorzieningen en zorg gelden als voor kantoorpersoneel. Het personeel moet niet naar kantoor komen alleen maar om toegang te krijgen tot de airconditioning.

Dit is een voorbeeld afbeelding

4. Heroverweeg je dress code

Vakbonden hebben pas geleden het nieuws gehaald omdat ze eisen dat er meer flexibiliteit moet komen met betrekking tot werkkleding tijdens een hittegolf. Want waarom zou je afwachten als je het verzoek van personeel om hier meer rekening mee te houden voor kan zijn?

Stel dat je sector een formele dresscode vereist, overweeg dan of het mogelijk is deze te versoepelen wanneer de temperatuur een bepaald niveau overschrijdt. Als het dragen van een uniform of beschermende uitrusting verplicht is, denk dan na over de gevolgen die dit kan hebben voor een werknemer en overweeg of er alternatieven mogelijk zijn.

5. Blijf op de hoogte van wetgeving

Overheden hebben verschillende wetten die gaan over de grenzen van werk tijdens extreme weersomstandigheden. Het is daarom belangrijk dat je volledig op de hoogte bent van alle verplichte wijzigingen in werktijden of -bepalingen - en bij welke temperaturen deze van toepassing zijn. De recente hittegolf heeft al tot wetswijzigingen geleid, met name in Madrid, waar de vakbonden na de dood van een werknemer een maximum werktemperatuur van 39C eisten voor handmatige straatvegers.

Verwacht wordt dat veel landen in Europa dit voorbeeld zullen volgen. Als u denkt dat de temperatuur of de omstandigheden uw werknemers in gevaar kunnen brengen, wacht dan niet op wetgeving om wijzigingen aan te brengen.

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact