Recap: De laatste dag van Davos 2022

Op de vierde en laatste dag van Davos, 2022, sloot de Duitse bondskanselier Olaf Scholz de conferentie af met een oproep tot "meer multilateralisme en meer internationale samenwerking" van landen over de hele wereld om een verenigd front te vormen tegen crises op het gebied van gezondheid, veiligheid, het klimaat, energie en natuurlijk de economie.

Dit is een voorbeeld afbeelding Photo by World Economic Forum via Flickr 


Tijdens de conferentie werd gesproken over hoe bedrijven vluchtelingen aan een baan kunnen helpen, lessen uit de Oekraïense vluchtelingencrisis, waardering voor essentiële werknemers, en hoe innovatie oplossingen kan bieden in moeilijke tijden.

1. Vluchtelingen op de arbeidsmarkt krijgen

Er zijn 80 miljoen ontheemden in de wereld en deze cijfers zullen stijgen, met het potentieel van klimaatvluchtelingen, economische vluchtelingen en nog meer vluchtelingen op de vlucht voor conflicten. In 2022 zijn alleen al in Oekraïne meer dan 6 miljoen mensen ontheemd geraakt door oorlog.

Wanneer vluchtelingen in een nieuw land aankomen, worden ze vaak geconfronteerd met belemmeringen voor integratie. "Het zijn altijd dezelfde barrières", zegt Valerie Beaulieu, Chief Sales and Marketing Officer van de Adecco Group: administratie, taal, de moeilijkheid om kwalificaties over te dragen, en huisvesting.

In het geval van Adecco betekende dit het bouwen van het Jobs for Ukraine-platform in samenwerking met NGO's om Oekraïense vluchtelingen te helpen in contact te komen met kansen, training en ondersteuning bij het herintreden op de arbeidsmarkt in hun nieuwe thuisland. Dit maakte een bredere mobilisatie van de particuliere sector mogelijk. "We hebben meer dan 1500 bedrijven uit de particuliere sector die banen aanbieden aan vluchtelingen", aldus Beaulieu. "Een proactieve en doelbewuste integratie van vluchtelingen is een voorwaarde voor een succesvolle integratie.

Tijdens de conferentie werd gesproken over hoe bedrijven kunnen helpen vluchtelingen aan een baan te helpen, lessen uit de Oekraïense vluchtelingencrisis, waardering voor essentiële werknemers, en hoe innovatie oplossingen kan bieden in moeilijke tijden.

Dit is een voorbeeld afbeelding Photo by World Economic Forum via Flickr 

2. Lessen die zijn getrokken uit de integratie van Oekraïense vluchtelingen

De oorlog in Oekraïne heeft veel organisaties ertoe aangezet dringend actie te ondernemen om Oekraïense vluchtelingen in hun beroepsbevolking en samenleving te integreren. Sommige commentatoren vragen zich dan ook af waarom dit niet is gebeurd voor vluchtelingen uit Syrië of Afghanistan.

Lessen trekken uit de meest recente vluchtelingencrisis is noodzakelijk om ons voor te bereiden op de volgende, aldus Christophe Catoir, voorzitter van Adecco.

"Snelheid is een les die we uit deze crisis kunnen trekken: we moeten snel handelen, en we moeten ook de infrastructuur stimuleren die ons in staat stelt snel te handelen," zei hij. "Een verschil met Oekraïne is dat de EU-Commissie [vluchtelingen] een speciale status heeft gegeven waardoor ze direct aan het werk kunnen."

In andere gevallen hebben vluchtelingen maanden of zelfs jaren moeten wachten om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt, tegen die tijd waren hun vaardigheden misschien al verouderd. "Vluchteling zijn is geen keuze, en daarom kun je hen geen extra regels of beperkingen opleggen," voegde Catoir eraan toe.

Dit is waar op humanitaire gronden, maar ook vanuit economisch oogpunt, aangezien er in veel sectoren een gebrek aan arbeidskrachten is. Eerlijke toegang tot werk voor alle vluchtelingen komt uiteindelijk neer op een beter begrip van waar vluchtelingen vandaan komen en waar ze naartoe kunnen.

Dit is een voorbeeld afbeelding Photo by World Economic Forum via Flickr 

3. Waardering van essentiële banen in een digitale economie

Er is de afgelopen dagen veel gezegd over het potentieel van digitaal werken als het gaat om onboarding, bijscholing en het toegankelijk maken van banen. Maar hoe zit het met banen die niet op afstand kunnen worden gedaan?

Van werk in de zorg tot werk in de bouw, veel van die banen werden tijdens de pandemie erkend als essentieel voor de samenleving, maar ook in economisch opzicht zijn ze essentieel. Voor sociale banen in de gezondheidszorg, het onderwijs en de zorg levert elke geïnvesteerde dollar 2,3 dollar op dankzij de enorme multiplicatoreffecten als gevolg van hun positieve impact op de samenleving.

Over de hele wereld kampen essentiële sectoren met een tekort aan arbeidskrachten, net nu wordt voorspeld dat de behoefte aan dergelijke arbeidskrachten zal toenemen. Dus hoe kunnen bedrijven nieuw talent aantrekken en behouden?

De lonen verhogen is één benadering, maar er is meer nodig. Zoals Alain Dehaze, Chief Executive Officer bij de Adecco Group, het formuleerde: "Uiteindelijk geloof ik dat de juiste baan om meer draait dan alleen salaris: Het hebben van een positieve werkcultuur, een sterk doel, flexibiliteit, zekerheid en evenwicht tussen werk en privéleven zijn de sleutel tot het aantrekken van talent in de huidige wereld van werk."

Dit is een voorbeeld afbeelding Photo by World Economic Forum via Flickr 

4. Een weg door de crisis

Alain Dehaze, CEO van de Adecco Group, sloot de bijeenkomst af met een hoopvolle noot over hoe oplossingen voor wereldwijde uitdagingen kunnen worden gevonden door innovatie en samenwerking.

"Als we terugkijken naar de geschiedenis, zien we dat al deze crises zijn opgelost door innovatie", zei Dehaze. "Die innovatie kan technologisch zijn, maar ook door nieuwe regelgeving of nieuwe organisaties, dus het is belangrijk dat we ons richten op innovatie om de huidige pijnpunten op te lossen."

In de particuliere sector betekent innovatie manieren vinden om waarden de actie te laten bepalen, en samenwerken met bondgenoten over de hele linie die in vergelijkbare doelen geloven. Davos creëert een kader om dit te laten gebeuren, door belanghebbenden uit verschillende sectoren samen te brengen om gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken.

"Het World Economic Forum gaat over het verbeteren van de toestand van de wereld en het doel van de Adecco Group is om de toekomst voor iedereen te laten werken, dus we hebben een gemeenschappelijk doel," zei Dehaze. "Door hier bij het World Economic Forum te zijn, kunnen we dit doel werkelijkheid maken."

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact