Nieuw in Nederland: WhatsApp Channels

WhatsApp blijft in 2023 in Nederland het meest gebruikte communicatiekanaal, met meer dan 13 miljoen gebruikers. Het aantal gebruikers is in vergelijking met 2022 zelfs met 7 procent gestegen, wat neerkomt op 819.000 nieuwe gebruikers. De komende weken wordt 'WhatsApp Channels' in 150 landen geïntroduceerd, wat betekent dat mensen en organisaties content kunnen delen met gebruikers. Dit is een toevoeging op de bekende chatfunctie van WhatsApp. Hieronder beantwoorden we enkele vragen over deze nieuwe functie.

Wat is WhatsApp Channels?

Met WhatsApp Channels kun je gemakkelijk informatie en nuttige updates ontvangen door de kanalen van mensen en organisaties te volgen waarin je geïnteresseerd bent. Deze updates worden getoond in een apart gedeelte van de app, dus niet in je persoonlijke chats en gesprekken.

Hoe bekend is WhatsApp Channels in Nederland?

Bekende namen zoals Real Madrid en Netflix gebruiken deze nieuwe functie al wereldwijd. Ook enkele Nederlandse merken, zoals ESPN NL, Hart van Nederland en de Volkskrant, zijn hiermee begonnen. Toch hebben de meeste Nederlandse merken nog geen eigen kanaal op dit platform, omdat WhatsApp deze functie aanvankelijk alleen beschikbaar stelde voor 10 pilotlanden. Nu de functie ook beschikbaar is buiten deze landen wordt verwacht dat veel grote merken zich ook aansluiten.

Wat is het verschil met WhatsApp-chats?

Wanneer je met iemand chat via WhatsApp, zijn je gesprekken versleuteld, wat betekent dat alleen jij en de ontvanger je berichten kunnen lezen. Dit is echter niet het geval bij WhatsApp Channels. Iedereen kan je kanaal vinden en volgen. Het is belangrijk om te weten dat deze functie in WhatsApp voornamelijk bedoeld is voor eenrichtingsverkeer, in tegenstelling tot echte gesprekken. Wat wel hetzelfde blijft, is dat je eenmaal geplaatste berichten niet kunt aanpassen, hooguit verwijderen.

Hoe maak je zelf een kanaal aan?

Je maakt eenvoudig een account aan voor WhatsApp Channels via de desktopversie van WhatsApp. Je hebt alleen een profielfoto en een naam nodig. Onthoud dat je de naam van je kanaal maar één keer kunt instellen, dus denk er goed over na voordat je iets invoert.

Blijft je geplaatste content altijd zichtbaar?

Nee, de inhoud die je op je kanaal plaatst, blijft 30 dagen zichtbaar en verdwijnt daarna.

Hoe zit het met je privacy?

Mensen die je kanaal bekijken, kunnen niet zien wie er nog meer geabonneerd is. Ze kunnen ook je naam, telefoonnummer en profielfoto niet bekijken. De beheerders van je kanaal kunnen eventueel je profielfoto naast een emoji-reactie of pollresultaten zien, afhankelijk van je eigen privacy instellingen.

Tot welke statistieken heeft een kanaal toegang?

Kanaalbeheerders hebben inzicht in hoeveel volgers ze hebben, hoe vaak een bericht is bekeken en waar hun volgers vandaan komen. Gebruikers kunnen ook reageren op content met emoji ‘s en deelnemen aan polls. Een ander interessant punt is dat je een link naar je website aan je bericht kunt toevoegen. Als je een utm-code toevoegt, kun je zien welke resultaten die link heeft opgeleverd!

De promotievideo van WhatsApp Channels bekijk je hier!

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact