Kan een vierdaagse werkweek de productiviteit verhogen?

De wereld van werk ziet er anders uit na de pandemie en is steeds meer gericht op flexibel werken. Om ervoor te zorgen dat bedrijven de juiste kandidaten kunnen blijven aantrekken is het belangrijk om mensen centraal te stellen en meer rekening te houden met zaken als stress, burn-outs en het algemeen welzijn van werknemers. In het kader van flexibiliteit is het aanbieden van de mogelijkheid om te werken op afstand inmiddels niet meer altijd voldoende om werknemers tegemoet te komen. Het bedrijf van de toekomst zal nieuwe manieren van werken moeten gaan gebruiken. Een kortere werkweek kan een mogelijkheid zijn. Maar hoe zal een 4-daagse werkweek de productiviteit beïnvloeden?

Wat is een vierdaagse werkweek?

Tijdens een vierdaagse werkweek krijgt een werknemer voor vijf dagen betaald terwijl er maar vier dagen gewerkt wordt. De vierdaagse werkweek kan echter verschillende vormen aannemen. Zo kan een werkweek bestaan uit vier dagen werken met 80 procent loon of zelfs werkdagen van 10 uur bevatten om de extra dag te compenseren. Belgische werknemers hebben bijvoorbeeld het recht gekregen om vier in plaats van vijf dagen te werken. Hierbij verliezen zij geen loon en plannen hun werkuren in onder minder werkdagen.

Dit is een voorbeeld afbeelding

Voordelen van een kortere werkweek

Nu er opnieuw aandacht wordt besteed aan de balans tussen werk en privéleven wint het idee van een kortere werkweek steeds meer terrein. Mensen die een vierdaagse werkweek hebben, zeggen over het algemeen dat ze gezonder en gelukkiger zijn en minder krap in de tijd zitten; hun werkgevers zeggen dat ze efficiënter en meer gefocust zijn. Dat werknemers gezonder en gelukkiger zijn is goed nieuws want uit een McKinsey-rapport blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde werknemers zegt dat ze symptomen van een burn-out op het werk ervaren. Een kortere werkweek zou hier mogelijk verandering in kunnen brengen wat voordelig is voor werknemer en werkgever.

Voorstanders van de vierdaagse werkweek suggereren dat de tevredenheid van de werknemers toeneemt wanneer de vierdaagse werkweek wordt ingevoerd, evenals de productiviteit. Vier dagen werken, drie dagen ontspannen is het motto. De meeste werknemers zouden het idee waarschijnlijk geweldig vinden en 83% van alle Amerikaanse werknemers zou de voorkeur geven aan een vierdaagse werkweek volgens een GoodHire-enquête uit 2021. Millennials zijn de grootste voorstanders (90%), terwijl Gen Z het minst geïnteresseerd is (76%).

Dit is een voorbeeld afbeelding

Experimenteren met een vierdaagse werkweek

Laten we de productiviteit van de vierdaagse werkweek eens bekijken aan de hand van de resultaten van een aantal bedrijven die ermee experimenten of geëxperimenteerd hebben.

  • Het Franse bedrijf LDLC was een van de vele bedrijven ter wereld die een vierdaagse werkweek uitprobeerde. Na het proefjaar heeft het bedrijf, dat consumententechnologie verkoopt, zijn jaaromzet met 40% verhoogd zonder extra personeel aan te werven. Volgens CEO Laurent de la Clergerie is het geheim van het succes van zijn bedrijf het gevoel van vertrouwen en waardering onder de werknemers, waardoor ze productiever zijn.
  • Buffer begon met een experiment van een maand. Inmiddels is het nu een permanent beleid geworden en eind 2021 is gebleken uit een enquête dat 91% van de werknemers gelukkiger en productiever is met een vierdaagse werkweek. Hailley Griffis, head of public relations van Buffer, onthult dat het een grote mentaliteitsverandering vereiste. "Als je projecten ingaat met de wetenschap dat je vier dagen hebt in plaats van vijf, raak je eraan gewend."
  • Tijdens een experiment van Microsoft sloten zij in het jaar 2019 elke vrijdag het Japanse kantoor. Dit resulteerde in een hogere productiviteit dan een jaar geleden. Microsoft maakte als onderdeel van de resultaten van het "Work Life Choice Challenge 2019 Summer"-project bekend dat de vierdaagse werkweek leidde tot een productiviteitsstijging van 40%.

Deze resultaten zijn positief, maar Sommige bedrijfstakken zouden meer kunnen verliezen dan winnen als zij een vierdaagse werkweek invoeren. Werknemers kunnen het vermoeiend vinden om vier dagen achter elkaar een dienst van 10 uur te draaien. Zelfs voor de beloning van een weekend van drie dagen. Een kortere werkweek zou de productiviteit kunnen verlagen, het moreel van de werknemers kunnen aantasten en een algemene kloof tussen werknemers en hun werkplek kunnen creëren.

Een kortere werkweek zou dus de sleutel naar verhoogde productiviteit onder werknemers kunnen zijn, maar het zal een zorgvuldige operationele planning vergen om er een succes van te maken.

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact