Is ‘Slow Work’ de nieuwe manier van werken?

Het aantal burn-outs op het werk is aan het toenemen. Het is helaas geen nieuw fenomeen, maar het probleem is de laatste tijd wel verder verergerd. Zo constateerde TNO/CBS dat 1,3 miljoen werknemers in Nederland last heeft van burn-out klachten. Het Global Workforce of the Future Report van de Adecco Group geeft meer inzicht in de omvang van dit probleem.

‘Slow Work’ is een tegengeluid dat juist door de toename in burn-outs steeds vaker om de hoek komt kijken. De term gaat over het opnieuw bepalen van de manier waarop mensen kijken naar (en omgaan met) zaken als productiviteit en multitasking. Deze groeiende beweging is anders gaan kijken naar werk en een drukleven is niet langer een teken van trots. Deze groep vindt dat een duurzamere manier van werken veel meer van waarde is.

Ondanks de recente opkomst is de term ‘Slow Work’ bijna twintig jaar geleden bedacht door de Canadese journalist Carl Honoré in zijn boek In Praise of Slowness uit 2004. Het zal niemand verbazen dat het idee toen niet veel aandacht kreeg. Maar tegenwoordig zijn de voorstanders ervan overal te vinden en komen ze uit verschillende generaties.

Wat is Slow Work?

Dit is een voorbeeld afbeelding

Voorstanders van Slow Work zeggen dat het traditionele woon-werkverkeer (vooral wanneer dat vijf dagen per week plaatsvindt) niet productief is. Niet alleen kan de stress van het verkeer of het openbaar vervoer invloed hebben op het welzijn, maar ze korten ook de werktijd in waardoor meer werk in minder tijd moet worden gedaan.

Het gaat er niet alleen om waar, maar ook hoe je werkt. De beweging pleit voor kwaliteit boven kwantiteit, waarbij wordt afgestapt van het idee dat een drukke dag vol taken de meest productieve manier is om je tijd te gebruiken. In plaats daarvan zou de beste oplossing zijn dat werknemers één taak krijgen om zich op te concentreren, en de tijd nemen om die taak zo goed mogelijk uit te voeren. Deze manier van werken zou uiteindelijk zowel het individu als het bedrijf ten goede komen.

Wat moet de baas daar wel niet van denken?

Slow Work kent voordelen voor zowel de werknemer als werkgever. Kijk bijvoorbeeld eens naar Amerikaanse bedrijven. Naar schatting kost werkstress deze bedrijven jaarlijks ruim 300 miljard dollar. Dat is een enorm bedrag wat in potentie verminderd kan worden. Naast deze financiële impact draagt Slow Work ook bij aan het welzijn van werknemers, iets wat alle bedrijven zouden moeten nastreven.

Verder zijn er ook voordelen voor bedrijven als het gaat om het werven van talent, wat aanzienlijk moeilijker is geworden. Nu er veel vraag is naar werknemers, is een werkcultuur die gericht is op het welzijn van werknemers een goede manier om een bedrijf de beste kansen te geven om de beste kandidaten aan te trekken en te behouden.

Hetzelfde kan gezegd worden over werkregelingen. Uit een recent onderzoek van het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) blijkt dat 87 procent van de respondenten een zekere mate van flexibiliteit wenst. Bij de jongere generaties stijgt dit percentage naar 92 procent. Door de Slow Work-aanpak over te nemen trekt een bedrijf niet alleen de beste talenten van nu aan maar ook de afgestudeerden van morgen.

Dit is een voorbeeld afbeelding

Buiten de werkplek

De dagen dat je het werk gewoon op kantoor kon laten liggen zijn voorbij. Door de pandemie en andere factoren zijn de grenzen tussen werk en privé vervaagd. Slow Work is een beweging die mensen aanmoedigt om duidelijke grenzen te stellen tussen werk en vrije tijd. Dit betekent niet alleen dat zij zich dagelijks richten op minder taken, maar daarnaast worden er ook geen e-mails na werktijd beantwoord en wordt er niet gewerkt tijdens vakanties. Een strikte scheiding tussen werk en privé helpt om de 'always on'-mentaliteit te vermijden die een grote rol kan spelen bij het ontstaan van een burn-out.

De Slow Work-beweging is dus een veelzijdig idee dat beetje bij beetje een aantal van de slechte gewoonten die we ‘normaal’ zijn gaan vinden aanpakt. De opkomst bevordert een gezond gesprek over hoe mensen zouden willen leven en werken. Gezien het aantal burn-outs zoals vermeld aan het begin van dit artikel, kan dat alleen maar positief zijn.

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact