Hoe behoud je een goede werk-privé balans?

Medewerkers die een goede balans tussen werk en privé ervaren, zijn meer betrokken bij hun werk, minder snel geneigd om van baan te veranderen en melden zich minder vaak ziek. Voor zowel werknemers als werkgevers moet dit voldoende reden zijn om aandacht te besteden aan dit onderwerp.

De veranderende wereld van werk

De scheiding tussen werk en privé is de laatste jaren steeds verder vervaagd. Een belangrijke oorzaak hiervan is de Covid-19 crisis, die een enorme impact heeft gehad op de werk-prive balans van veel mensen. In combinatie met de technologische ontwikkelingen van nu werd het bijvoorbeeld mogelijk, en zelfs tijdelijk verplicht, om vanuit huis te werken.

Voor sommige medewerkers heeft dit geleid tot een verbetering van de werk-privé balans omdat ze minder reistijd kwijt zijn en meer controle hebben over hun werkomgeving. Echter, thuiswerken kan ook leiden tot langere werkdagen en een minder duidelijke scheiding tussen werk en privé. Medewerkers kunnen het gevoel hebben dat ze altijd "aan" moeten staan en het moeilijk vinden om te ontspannen na werktijd.

Zo blijkt uit een onderzoek van TNO en het CBS dat 9,1 procent van de werkenden (1 op de 10) vaak tot zeer vaak familie- of gezinsactiviteiten verwaarloosde vanwege het werk. Daar tegenover verwaarloosde slechts 2,4 procent (1 op de 40) vaak tot zeer vaak het werk door familie- en gezinsverantwoordelijkheden. Dit suggereert dat de aandacht voor het gezin tot wel 4 keer vaker in de verdrukking komt dan andersom.

Dit is een voorbeeld afbeelding

Herken de disbalans

Wanneer jouw werk en privéleven uit balans is merk je dat vaak door:

 1. Voortdurende stress: je voelt je constant opgejaagd, gestrest en overweldigd door je werk- en privéverantwoordelijkheden.
 2. Het gevoel dat je nooit genoeg tijd hebt: het lijkt alsof je nooit genoeg tijd hebt om alles te doen wat je moet doen, zowel op het werk als thuis.
 3. Moeite om je te concentreren: je merkt dat je je moeilijk kunt concentreren op je werk of thuis, omdat je voortdurend afgeleid wordt door andere zorgen.
 4. Geen tijd voor ontspanning: je hebt het gevoel dat je nooit tijd hebt voor ontspanning, hobby's en sociale activiteiten die je leuk vindt.
 5. Lichamelijke klachten: je hebt last van lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, rugpijn, spierpijn of maagproblemen, die veroorzaakt kunnen worden door stress.
Dit is een voorbeeld afbeelding

Tips voor een goede (werk-privé) balans

Wanneer jouw werk en privéleven uit balans is kan het soms lastig zijn om dit te veranderen. Gelukkig zijn er verschillende tips die kunnen helpen om deze balans te herstellen en te behouden:

 • Stel grenzen: probeer grenzen te stellen tussen je werk- en privétijd. Maak een duidelijke scheiding tussen je werktijd en vrije tijd door bepaalde tijden aan te houden voor het beantwoorden van e-mails en telefoontjes en door af en toe 'nee' te zeggen tegen extra werk.
 • Plan je tijd goed: maak een planning en to-do lijstjes om je tijd efficiënter te gebruiken. Door prioriteiten te stellen en taken op te delen in kleinere stappen, kun je je tijd beter beheren.
 • Zorg voor voldoende ontspanning: Zorg ervoor dat je tijd maakt voor dingen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. plan bijvoorbeeld voldoende tijd in voor ontspanning, hobby's en andere activiteiten buiten je werk.
 • Communiceer met je werkgever: bespreek je behoeften en zorgen met je werkgever. Als je bijvoorbeeld meer flexibiliteit nodig hebt in je werkuren of taken, probeer dan een oplossing te vinden die voor beide partijen werkt. Open communicatie kan helpen om de werk-prive balans te verbeteren.

Tips voor werkgevers

Volgens een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau in Nederland gaf meer dan de helft van de werkende Nederlanders aan dat een goede werk-privébalans belangrijk is voor hun leven en welzijn. Ook werkgevers moeten hun medewerkers daarom ondersteuning bieden om deze balans te creëren en te behouden. Met deze tips help je jouw medewerkers verder:

 • Flexibele werktijden: bied je medewerkers flexibele werktijden aan, zodat ze hun werkdag kunnen aanpassen aan hun persoonlijke situatie. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze hun start- en eindtijd kunnen kiezen, of dat ze thuis kunnen werken als dat beter uitkomt.
 • Duidelijke communicatie: zorg ervoor dat je jouw verwachtingen en doelen duidelijk met je werknemers deelt. Zo weten ze wat er van hen wordt verwacht en hoe ze hun tijd kunnen indelen. Ook kan je regelmatig checken of werknemers zich comfortabel voelen bij hun werkbelasting.
 • Aanmoedigen van pauzes: moedig medewerkers regelmatig aan om pauzes te nemen om stress te verminderen en de productiviteit te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door een speciale ruimte te creëren waar medewerkers kunnen ontspannen, of door regelmatig teamuitjes of andere activiteiten te organiseren.

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact