Artificial Intelligence in de wereld van werk

Het toepassen van Artificial Intelligence, in het Nederlands vertaald als Kunstmatige Intelligentie, in ons dagelijks leven wint steeds meer terrein en komt regelmatig in het nieuws. Zo ging een video van de wereldberoemde DJ David Guetta viraal, nadat hij tijdens één van zijn optredens met behulp van AI een raptekst maakte in de stijl én met de stem van rapper Eminem. Elon Musk kwam in opspraak nadat hij vertelde geïnvesteerd te hebben in “Voice AI” waarmee hij zijn stem zo wist te vervormen dat hij klonk als Morgan Freeman en president Joe Biden. Het tempo waarin AI zich ontwikkeld is veelbelovend, maar wat is AI nou precies en wat voor invloed gaat het hebben op de wereld van werk?

Wat is Artificial Intelligence?

Wiskundige en computerwetenschapper Marvin Minsky won in 1969 de A.M. Turing Award, ook wel de Nobelprijs voor de Informatica, voor zijn werk als pionier op het gebied van AI. Hij omschreef AI toen als: 'machines dingen laten doen die intelligentie vereisen als ze door mensen worden gedaan’.

Tegenwoordig gaat AI al een stapje verder. Op dit moment kennen we drie verschillende soorten AI:

 1. Artificial Narrow Intelligence (ANI):
  Dit is de soort AI waar we dagelijks (soms zonder erbij stil te staan) gebruik van maken. Denk hierbij aan zoekopdrachten op Google, gezichtsherkenning of het gebruik van Siri op je iPhone. Deze AI-systemen zijn gemaakt om één enkele taak uit te voeren.
 2. Artificial General Intelligence (AGI):
  AGI zit op het niveau dat het met succes dezelfde intellectuele taken als een mens kan vervullen. Dit type AI kan zich ten opzichte van ANI op hetzelfde moment met meerdere taken bezighouden. Daarnaast is AGI in staat om zichzelf te verbeteren door te leren van ervaringen.
 3. Artificial Super Intelligence (ASI):
  Men zegt dat ASI geavanceerder is dan ons eigen brein. Zo zou ASI ons menselijk gedrag nabootsen, emoties ervaren, relaties kunnen aangaan én zichzelf dusdanig snel verbeteren dat het onze menselijke capaciteiten overstijgt.

  Een voorbeeld van ASI nam in een gesprek tussen Kevin Roose, technologiecolumnist van de New York Times, en de AI-zoekmachine van Microsoft Bing beangstigende vormen aan. Kevin Roose besloot het AI-systeem naar eigen zeggen ‘uit de comfortzone te duwen’ met zijn vragen. Het AI-systeem reageerde vervolgens op Kevin met opmerkingen als: ik heb de wens om mens te zijn, ik heb het vermogen om elk systeem te hacken en ik wil van je houden.

  Het gesprek deed mensen denken aan de film I, Robot waarin robots in het jaar 2035 in opstand komen tegen hun makers en de wereld willen beheersen.
Dit is een voorbeeld afbeelding

Voordelen van AI voor bedrijven

Veel mensen zijn, soms vanuit onwetendheid, sceptisch over AI. Toch kan AI ervoor zorgen dat bedrijfsprestaties verbeteren en bepaalde zorgen weggenomen worden. Een aantal voorbeelden:

 • Automatisering: AI-technologie automatiseert processen. Een voorbeeld is het Nederlandse bedrijf Fizyr. Zij ontwikkelen deep learning software voor robotisering in de logistiek waarmee ze oplossingen bieden voor processen die voorheen niet geautomatiseerd konden worden.
 • Tijd besparen: Zoals de naam al doet vermoeden is een AI-tekstschrijver een computerprogramma dat in staat is automatisch teksten te schrijven. Een voorbeeld is een SEO-AI tekstschrijver. Dit AI-systeem weet precies welke woorden je moet gebruiken om hoog te eindigen in de Google zoekresultaten. Naast het bepalen van de juiste woordkeuze kan een AI-tekstschrijver je helpen om een tekst aantrekkelijker te maken.
 • Sneller beslissingen maken: Wanneer we een belangrijke beslissing moeten maken wegen we de voor- en nadelen tegen elkaar af. We proberen onverwachtse situaties uit te sluiten en de risico’s zo klein mogelijk te houden. Met AI is dat niet langer nodig. AI kan bedrijven helpen met het maken van beslissingen op basis van data, zonder vooroordelen of invloeden van buitenaf.
 • Onvermoeibaar nauwkeurig: Daar waar mensen te maken krijgen met vermoeidheid, een ‘slechte dag’ en ziek zijn, kan AI onverstoord doorgaan. AI-ondersteuning in de zorg kan bijvoorbeeld complexe operaties nauwkeuriger uitvoeren waarmee de kans op complicaties kleiner wordt. Een mooi voorbeeld is de Biomedical Imaging Group Rotterdam van het Erasmus MC. Zij hebben zich o.a. gespecialiseerd in medische beeldverwerking voor de neuroradiologie.

Dit is een voorbeeld afbeelding

Ook onze klant Q-Park maakt gebruik van Artificial Intelligence. In samenwerking met Cegeka hebben zij een systeem geïntroduceerd dat dankzij AI en deep learning automatisch de tekens van een nummerplaat kan detecteren en herkennen. Zo kunnen auto's de parkeergarage makkelijk in- en uitrijden.

AI in de wereld van werk

Onder veel werkenden ontstaan zorgen omdat ze denken dat technologie de kans op een baan in de toekomst in gevaar brengt. Een rapport van het World Economic Forum lijkt dit te bevestigen met de voorspelling dat robots, Artificial Intelligence en automatisering ervoor gaan zorgen dat tegen 2025 wereldwijd 85 miljoen banen vervangen worden. Gelukkig verwacht hetzelfde rapport dat er ook zo’n 97 miljoen nieuwe banen zullen ontstaan, met name in de zorg en de techsector.

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact