De TOP 5 trends uit de wereld van werk
24 augustus 2020 - Van de versnelling van automatisering als gevolg van het coronavirus, de erkenning van het kantoor als gelijkmaker onder werknemers, tot wat jongeren het meeste zorgen baart. Dit zijn enkele verhalen die deze week het nieuws haalden in de wereld van werk.
#1. 80% van de restaurantbanen zou door robots kunnen worden overgenomen
Meer dan 80% van de restaurantbanen kan worden geautomatiseerd. Dat blijkt uit een rapport dat is gepubliceerd door restaurantadviesbureau Aaron Allen & Associates. Uit de studie komt naar voren dat het merendeel (51%) van de posities dat naar verwachting zal worden geautomatiseerd, onder de categorie ‘server’ posities valt. Robots zullen naar verwachting ook 57% van de fastfood- en baliemedewerkers vervangen. Voorheen investeerden bedrijven in automatisering om de vaardigheidskloof te overbruggen, maar door de huidige hoge werkloosheid als gevolg van corona is het tekort aan arbeidskrachten op korte termijn een minder groot probleem geworden. In plaats daarvan wordt automatisering ingezet voor een ander soort personeelsbezetting die te maken heeft met de fysieke afstandseconomie. Mensen eten niet alleen meer op locatie, maar bestellen ook eten voor thuis. Restaurants moeten hun werkwijze aanpassen op die behoefte.
#2. Thuiswerken betekent niet dat er sprake is van gelijkheid op de werkvloer
Werken op kantoor helpt ongelijkheden te overwinnen. Hoe? Als we het kantoor binnengaan, lopen we een neutrale ruimte binnen waar iedereen toegang heeft tot dezelfde middelen. En we nemen onze kinderen, onze onopgemaakte bedden of onze was niet mee.. Hoewel veel werknemers de afgelopen maanden gedwongen zijn op afstand te werken, en velen van ons willen doorgaan met een zekere mate van flexibiliteit, blijft de rol van het kantoor essentieel. Op kantoor hoef je je geen zorgen te maken over de wifi-verbinding of dat je een mooie boekenplank hebt om de achtergrond van je videogesprek te vormen. Lees hier waarom werken op kantoor zijn voordelen heeft.
#3. Universitair versus een leercontract: wat is het beste?
Veel jongeren staan voor een moeilijke beslissing: doorstuderen op een universiteit of stage ervaring opdoen. In het Verenigd Koninkrijk is er sinds 2015 een derde optie: een leercontract . Het combineert betaalde on-the-job-training met universitaire studies zonder collegegeld. Maar terwijl voor velen het voordeel van het vermijden van een studentenschuld aantrekkelijk genoeg zal zijn, zullen anderen toch naar de universiteit willen gaan voor de ervaring. Lees hier meer.
#4. Overweeg je om de vakantie over te slaan? Niet doen!
We hebben allemaal vrije tijd nodig! Vakanties helpen je om productiever te zijn,, leiden tot minder stress en zijn goed voor de algehele geestelijke gezondheid. En hoewel velen van ons niet kunnen reizen vanwege COVID-19, zijn er nog steeds manieren om het meeste uit onze vrije tijd te halen. De Harvard Business Review beveelt de volgende tips aan: verander de omgeving, plan vooruit, bepaal het soort ervaring dat je wilt hebben, breng tijd buitenshuis door, haal de stekker uit het stopcontact en besteed waardevolle tijd met vrienden en familie.
#5. Wat baart jongeren het meest zorgen? Geestelijke gezondheid, werkgelegenheid en besteedbaar inkomen
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling heeft een rapport 'Youth and COVID-19' gepubliceerd: Response, Recovery and Resilience", waarin informatie uit 48 landen wordt verzameld. In het rapport benadrukt de OESO dat jongeren onder de 25 jaar 2,5 keer meer kans hebben om werkloos te worden dan mensen tussen 25 en 64 jaar. Daar wordt aan toegevoegd dat "de verstoring van hun toegang tot onderwijs en werkgelegenheid als gevolg van de economische crisis de jonge generatie waarschijnlijk op een veel onstabieler pad zal brengen bij het vinden en behouden van kwalitatief hoogwaardige banen en -inkomsten". Dit komt ook tot uiting in de houding van jongeren en hun angsten, aangezien zij zich het meest zorgen maken over de geestelijke gezondheid, de werkgelegenheid en het besteedbaar inkomen.