De TOP 5 trends uit de wereld van werk
14 juli 2020 - De trends van deze week van de wereld van werk richten zich op de voordelen van werken vanuit een kantoor, waarom het tijd is om de werkschema's te herzien en waarom de mentale gezondheid van financiële medewerkers is verslechterd als gevolg van COVID-19.
# 1. Het einde van het kantoortijdperk kan overdreven zijn, ondanks de enorme toename van het werken op afstand
Eerder kondigde de technologiefirma Fujitsu aan dat het zijn kantoorruimte in Japan gaat halveren omdat het zich aanpast aan het "nieuwe normaal" van de coronaviruspandemie. Onder dit nieuwe plan zullen werknemers 'voornamelijk op afstand werken', maar ze kunnen kiezen of ze thuis of op kantoor willen werken. Als reactie op de COVID-19-pandemie hebben bedrijven als Twitter en Facebook eerder vergelijkbare maatregelen genomen. Bedrijven als Microsoft en Google hebben daarentegen de voordelen benadrukt van collectief werken in een kantoorruimte. Volgens de Financial Times, is het een voordeel dat mensen die samenwerken, creatiever zijn. Hoewel het waar is dat in het tijdperk van de AI-gedreven technologie veel van onze taken kunnen worden vervangen, vereisen die taken waarvan dat niet kan, menselijke interactie. Dit wordt steeds meer een uitdaging als alle medewerkers op afstand werken.
# 2. Is het tijd om werkschema's te herzien?
Een van de belangrijke veranderingen die COVID-19 heeft veroorzaakt, is het herzien van de personeelsplanning. De traditionele werkdag van 9 tot 5 is voor velen van ons niet langer de standaard. Maar wat is het effect van deze verandering op werknemers? De Harvard Business Review heeft 153 academische artikelen beoordeeld die onderzoeken hoe het werken met een niet-standaard schema de houding, het gedrag, de fysieke en psychologische gezondheid van werknemers beïnvloedt, evenals hun privé en gezinsleven. Onder de conclusies vinden we dat bedrijven meer moeten doen om werkschema's af te stemmen op de behoeften en persoonlijkheden van hun werknemers. De one-size-fits-all benadering is achterhaald. Lees hier meer.
#3 Gedeelde CEO functies bieden een enorme kans voor leiderschap en echt parttime werk.
Een van de toonaangevende juridische organisaties van Australië, Environmental Justice Australia, heeft twee vrouwen aangesteld om de CEO-positie van de organisatie te delen. Deze unieke CEO-regeling betekent dat zowel Nicola Rivers als Elizabeth McKinnon alle aspecten van het werk zullen doen, maar ieder deeltijd. Hoewel co-CEO's steeds vaker voorkomen bij startups, is het veel ongebruikelijker om deze gezamenlijke rol te zien binnen meer gevestigde organisaties. Nicola en Elizabeth hebben als team gesolliciteerd en samen brengen ze een gecombineerde 32 jaar ervaring in hun rol - "iets dat misschien wat uitdagender was om te vinden bij de benoeming van één persoon", schrijft Women's Agenda.
# 4. De mentale gezondheid van financieel medewerkers is ernstig geschaad door de lockdown
Volgens een onderzoek zeggen meer dan acht op de tien bank- en financiële professionals (86%) dat COVID-19-lockdown hun mentale gezondheid heeft beïnvloed. 52% van de ondervraagden geeft aan dat ze minder productief waren en bijna vier op de tien vindt het moeilijk om zich buiten kantoor te concentreren. Terwijl een derde van hen vindt dat ze niet door de werkgever werden ondersteund, zei 53% dat hun werkgever wel voldoende deed om hun welzijn te ondersteunen. Lees meer bevindingen hier.
#5. OESO-rapport: COVID-19 heeft de werkgelegenheid doen instorten en de werkloosheid doen stijgen.
De coronapandemie heeft de economieën van de OESO enorm doen instorten, met als gevolg een ongekend banenverlies. Vergeleken met de laatste grote economische crisis in 2008 blijkt dat nu tot wel 10 keer minder uren is gewerkt. De OESO voorspelt dat de werkloosheid eind 2020 10% zal zijn (tegenover 5,3% eind 2019). Een banenherstel wordt pas na 2021 verwacht. In termen van werkloosheid hebben sommige landen het beter gedaan dan andere, vooral de landen die programma's voor het behoud van banen hebben ingevoerd, komen beter door de crisis heen. Lees het volledige rapport hier.