TOP 5 trends uit de wereld van werk
2 juli 2020 - Waarom zijn jongeren zo optimistisch over de toekomst? En hoe kan het dat het onderwijssysteem tekort schiet voor kansarme jongeren in Engeland? Waar zoeken CEO's naar externe werknemers en hoe ziet de toekomst van werk eruit? Je leest erover in de top 5 trends van deze week uit de wereld van werk.
#1. 75% van de generatie Z denkt dat COVID-19 zal leiden tot nieuwe carrièremogelijkheden.
Een nieuw onderzoek onder 1.000 13-17-jarigen laat zien dat Generatie Z optimistisch is over de toekomst - en dat ondanks COVID-19! 75% van de ondervraagden geeft aan dat er een nieuwe carrièremogelijkheden kunnen ontstaan als gevolg van COVID-19, terwijl nog eens 66% gelooft dat hun generatie vaker freelance banen zal hebben dan vorige generaties, schrijft Mark C. Perna voor Forbes. Bijna de helft van hen (45%) verwacht vanwege de pandemie niet hun carrièreplannen te veranderen, maar ongeveer een derde (34%) denkt dat COVID-19 hun inkomen gedurende hun leven zal verlagen. Als het gaat om carrièreplanning in het algemeen, lijkt de jongste generatie de laatste maanden weinig last te hebben. 73% is van mening dat de pandemie geen invloed zal hebben op hun uiteindelijke succes en geluk.
# 2. Werk-leertrajecten in het VK 'leveren geen sociale mobiliteit op'
Het onderwijssysteem schiet tekort voor kansarme jongeren in Engeland. Dat blijkt uit het eerder deze week gepubliceerde rapport van de Commissie voor sociale mobiliteit. Vóór COVID-19 was er een daling van 36% bij mensen met een achterstand op de achtergrond die een werk-leertraject begonnen, vergeleken met 23% voor andere groepen. Verder benadrukt het rapport dat leerlingen met een kansarme achtergrond gemiddeld minder verdienen dan die met een niet-achtergestelde achtergrond.
# 3. Een onafhankelijke zelfstarter zijn: de enige kwaliteit die CEO's zoeken bij externe werknemers
Volgens CEO's en afdelingshoofden is de enige kwaliteit die je echt als externe werknemer zal aannemen, dit: een onafhankelijke zelfstarter zijn. Fred Schebesta, CEO en oprichter van Finder.com.au, een vergelijkende website, zei dat hij bij het inhuren voor een afgelegen locatie op zoek is naar "iemand die proactief is en van nature gedreven is om geweldige dingen te doen". Deze kwaliteit is belangrijk omdat, zoals Andrew Maloney, CEO en oprichter van Student Super, het pensioenfonds van Australië uitlegt, "het veel gemakkelijker is om een bestaand team te nemen dat heeft samengewerkt in een kantoor en vervolgens op afstand te gaan werken". Ze kennen de cultuur al en weten hoe ze met elkaar moeten omgaan. Maar dit geldt niet voor iemand die nog nooit in hetzelfde kantoor heeft gewerkt. Voor volledig externe werknemers is het dus een must om een onafhankelijke zelfstarter te zijn. Lees hier meer.
# 4. Sommige bedrijven betalen voor de thuiskantoren van hun werknemers
De wereld begint langzaamaan te accepteren dat we in een nieuw werktijdperk zijn aanbeland dat is opgebouwd rond meer flexibiliteit en werken op afstand. Maar niet alles is zo eenvoudig als het lijkt. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je werknemers thuis over de juiste apparatuur beschikt om op afstand te kunnen werken? Het blijkt dat veel bedrijven plannen hebben om stipendia of eenmalige betalingen aan hun werknemers aan te bieden om hen te helpen thuis werkplekken op te zetten. Onder andere e-commerce bedrijf Shopify of Twitter al eerder inzetten voor $ 1.000 te betalen aan iedere werknemer werken op afstand. In Zwitserland zijn bedrijven ondertussen verplicht om ook een deel van de huur van de werknemers te betalen als ze naar verwachting thuis zullen werken. Dit is volgens een eerder in mei genomen beslissing van de federale rechtbank.
# 5. Wat kunnen we verwachten van de toekomst van werk: nieuw onderzoek signaleert vijf trends
Citi, een van 's werelds grootste financiële instantie en de Universiteit van Oxford, hebben een rapport Technology At Work v5.0 - A New World of Remote Work gepubliceerd. In de publicatie noemen ze vijf trends die zijn veroorzaakt door de revolutie op het gebied van werken op afstand en die onze manier van werken in de toekomst zullen veranderen:
Ten eerste heeft de COVID-19-pandemie de overgang naar werken op afstand versneld, wat op zijn beurt de digitale revolutie en de aanstaande uitrol van 5G zal versnellen. Deze verandering zal resulteren in nieuwe banen die worden gecreëerd in sectoren zoals telerobotica en augmented en virtual reality.
Ten tweede heeft deze plotselinge verschuiving naar werken op afstand ook de ongelijkheden in de beroepsbevolking aan het licht gebracht. Om onze weerbaarheid tegen dergelijke toekomstige verstoringen te vergroten, moeten we meer innoveren.
Ten derde wordt verwacht dat de toepassing van opleidingstechnologie een boost geeft omdat de houding van mensen ten opzichte van leren is veranderd.
Ten vierde zal, zoals eerder gemeld, het zakelijk reizen waarschijnlijk afnemen. Dit komt doordat bedrijven het gemak van virtuele vergaderingen hebben ontdekt, in ieder geval voorlopig, persoonlijke interactie zullen vervangen.
En last but not least heeft thuiswerken een positieve impact op het milieu. Veel mensen kiezen er in de toekomst voor om thuis te werken om de luchtverontreiniging te verminderen.