TOP 5 trends uit de wereld van werk.
24 juni 2020 - COVID-19 zal leiden tot een grote upgrade van de IT-infrastructuur, zakenreizen gaan traag van start, Microsoft wil werknemers de mogelijkheid bieden om op kantoor te werken, een praatje op kantoor kan je een beter gevoel geven en jongere managers worden meer vertrouwd. Dit zijn de onderwerpen die het nieuws van deze week uit de wereld van werk domineren.
1. Na COVID-19 zal 75% van de bedrijven een IT-upgrade nodig hebben.
Driekwart van alle organisaties is toe aan een upgrade van verouderde IT-infrastructuur en aan investeren in nieuwe technologieën. Dat is de conclusie van een rapport dat eerder deze week is gepubliceerd door Wipro, een wereldwijd informatietechnologiebedrijf. Business Wire legt uit dat het nieuws de recente veranderingen in de arbeidswereld weerspiegelt als gevolg van de COVID-19-pandemie, met name de noodzaak om meer flexibiliteit en werken op afstand te omarmen. Het rapport stelt ook vast dat 81% van de ondernemingen al investeert in de omscholing van hun bestaande werknemers om deze nieuw ontdekte IT-technologie te benutten.
2. Zakenreizen zullen niet snel op gang komen door het coronavirus
De vleugels van het Amerikaanse bedrijfsleven zijn geknipt en sommige CEO’s geven aan dat het op deze manier beter is, schrijft The Wall Street Journal. Zo zien CEO's over de hele wereld dat hun persoonlijke ontmoetingen net zo effectief kunnen worden gevoerd via videoconferentie. Andreas Fibig, chief executive officer van International Flavours & Fragrances, voorziet voor zijn bedrijf een permanente vermindering van 30% tot 50% in zakenreizen. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Sommige leidinggevenden, zoals Kurt Sievers van de Nederlandse chipmaker NXP Semiconductors NV, geloven in face-to-face contact en niets kan de persoonlijke relatie vervangen bij het ontmoeten van klanten. Toch zal de verwachte terugval van zakelijke reizen bij de meeste bedrijven een aanzienlijke impact hebben op de luchtvaartsector, evenals op hotels en autoverhuurbedrijven.
3. Microsoft-medewerkers werken liever vanuit fysieke kantoren dan op afstand, zegt CEO Satya Nadella
In ander nieuws komen werknemers van sommige bedrijven, waaronder Microsoft, liever terug naar hun kantoor dan dat ze permanent van huis uit werken. Satya Nadella, CEO van Microsoft, zei eerder deze week dat hun werknemers in Seattle die de afgelopen maanden op afstand hebben gewerkt, "liever een werkplek op het werk zouden hebben als de COVID-19-crisis eenmaal voorbij is". Hij stelt dat werknemers de flexibiliteit moeten krijgen die ze nodig hebben om te beslissen hoe ze willen werken. Nadella waarschuwde dat bedrijven niet "het ene dogma door het andere moeten vervangen". De afgelopen weken hebben bedrijven als Twitter en Facebook gedurfde uitspraken gedaan over hun plannen om werken op afstand als nieuwe norm in te voeren.
4. Een praatje maken op kantoor heeft een grote waarde
Nog steeds over kantoren gesproken, een praatje maken heeft een 'positief en afleidend' effect op werknemers en zijn belangrijker dan je zou denken. Dat is volgens Jessica Methot van Rutgers University, die met de New York Times sprak over waarom mensen die op kantoor kletsen, positievere emoties voelen. Methot stelt dat mensen door een praatje zich meer herkend en erkend voelen, waardoor ze een gevoel van verbondenheid met anderen krijgen. Aan de andere kant kan chatten met collega's afleiden en voorkomt het dat werknemers zich overdag op hun werk concentreren. Maar hoewel dat waar kan zijn, wegen de positieve punten veel zwaarder dan de negatieve. Dus zorg ervoor dat je de volgende keer dat je op kantoor bent een kop koffie drinkt met je collega en een luchtig gesprek voert. Je voelt je er beter door.
5. Jongere managers worden meer vertrouwd dan hun oudere tegenhangers
Worden de ervaren en oudere managers meer vertrouwd dan hun jongere tegenhangers? Niet meer. Of beter gezegd, niet meer sinds 2015, toen we een duidelijke trend begonnen te zien dat jongere leidinggevenden (40-plussers) betrouwbaarder werden dan hun oudere collega's. Joseph Folkman, gedragsstatisticus, wijst op de recente technologische revolutie als een van de redenen achter deze verschuiving. Hij stelt dat jongeren een voordeel hebben, omdat ze meer geneigd zijn om feedback te vragen en daardoor te verbeteren. Lees meer in dit Fortes-artikel.