5 handige breinfeitjes voor op je werk

Je brein, een verbazingwekkend orgaan dat gemiddeld 1,5 kilogram weegt en maar liefst 20 procent van de totale energieproductie van je lichaam verbruikt! Jouw brein is een fascinerend en complex deel van wie je bent. In dit artikel delen we vijf interessante feitjes over je brein die helpen om je werkprestaties te verbeteren.

1. Je focus bewaren

Wist je dat je jouw concentratie kunt verbeteren door te trainen? Dr. Andrew Huberman, een neuroloog, legt uit dat als je gedurende 120 seconden je aandacht op één punt richt, je je oogfocus traint. Je brein leert hiervan en dit verbetert je algemene concentratie. Dus, even kort je oogfocus trainen kan je helpen om je daarna beter te concentreren!

2. Het vecht-, vlucht- en bevriezingsmechanisme

Je brein kijkt altijd naar anderen om te zien hoe je presteert in vergelijking met hen. Daarnaast willen we graag weten wat anderen van ons denken, en dit heeft invloed op ons gedrag. Als we denken dat anderen ons niet waarderen, voelen we ons bedreigd. Op dat moment wordt het vecht-, vlucht- of bevriezingsmechanisme geactiveerd, wat kan leiden tot het nemen van grote risico's of het terughoudend worden in het geven van input. Het uitspreken van waardering naar elkaar kan dit voorkomen en zorgt ervoor dat de sfeer binnen het team positief blijft.

3. Multitasken is inefficiënt

Misschien denk je nu: multitasken gaat mij ontzettend goed af! Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, maar over het algemeen is het brein niet goed in staat om meerdere complexe taken tegelijkertijd uit te voeren. Het is vaak effectiever om je te concentreren op één taak tegelijk. Door niet alleen te kijken naar de taak die je direct wilt uitvoeren, maar ook een dagplanning of weekplanning te maken, behoud je het overzicht en kun je je zonder stress concentreren op één taak.

Dit is een voorbeeld afbeelding

4. Verras je brein

Het brein is van nature nieuwsgierig en houdt ervan om nieuwe paden te ontdekken en verrast te worden. Deze eigenschap staat bekend als "neuroplasticiteit," en het verwijst naar het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te veranderen wanneer je nieuwe ervaringen opdoet en leert gedurende je hele leven. Wanneer je nieuwe dingen ervaart of verrast wordt, geeft je brein dopamine vrij, een neurotransmitter die geassocieerd wordt met plezier en beloning. Dit heeft een positieve invloed op je humeur.

5. Grote taken succesvol afronden

Ooit gehoord van het Zeigarnik-effect? Dit effect is vernoemd naar de Russische psychologe Bluma Zeigarnik en verwijst naar het fenomeen waarbij mensen een beter geheugen hebben voor onvoltooide taken dan voor voltooide taken. Met andere woorden: als je een taak begint maar deze niet voltooit, zal je brein geneigd zijn om hieraan te blijven denken. Dit kan leiden tot een verhoogde motivatie om de taak af te maken. Daarom is het slim om grote taken op te delen in kleinere stappen. Dit kan je productiviteit verhogen en voorkomen dat je belangrijke taken vergeet.

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact