5 carrièrevragen die je jezelf moet stellen in 2023

Het nieuwe jaar is begonnen. Voor veel mensen is dit de uitgelezen kans om nieuwe, persoonlijke doelen te formuleren die gaan over gezondheid, relaties en carrière. In dit artikel vind je vijf belangrijke carrièrevragen die je jezelf vandaag de dag moet stellen.

1. Hoe belangrijk vind jij het salaris in je huidige functie?

Een passend salaris is er niet alleen zodat je het gevoel krijgt dat je werkgever jouw kennis, ervaring en inzet waardeert. Vanwege de onzekere economische vooruitzichten hebben we het geld nodig om steeds weer de eindjes aan elkaar te knopen.

Uit ons Global Workforce of the Future Report 2022 is gebleken dat 45% van de respondenten die in de komende 12 maanden ontslag gaan nemen, dat doen om ergens anders een beter salaris te krijgen. Toch is het salaris niet altijd de meest belangrijke factor voor werknemers om bij een werkgever te blijven of weg te gaan. Wanneer werknemers zich betrokken voelen bij hun baan, daalt het salaris naar de 6e plaats als het gaat om belangrijke factoren. Slechts 25% van de respondenten die van plan zijn bij de huidige werkgever te blijven geven aan dat dit komt door het salaris. In plaats daarvan zijn stabiliteit, een balans tussen werk en privé en flexibiliteit vaak de redenen om te blijven.

Door jezelf af te vragen of het salaris deze andere factoren overtreft, kom je erachter wat je echt belangrijk vindt in je werk.

Dit is een voorbeeld afbeelding

2. Voel je je voldaan op je werk?

Nu verschillende generaties actief zijn op de arbeidsmarkt duiken nieuwe thema’s op waarvan ‘betrokkenheid’ er een is die heel populair is geworden.

Werknemers willen zich betrokken voelen en vinden onderwerpen als voldoening en verbondenheid belangrijk wanneer zij hun carrièremogelijkheden onderzoeken. De werknemers van vandaag (zowel met als zonder kantoorbaan) willen een bijdrage leveren aan een doel dat ze waarderen.

Overweeg daarom zorgvuldig of een nieuwe baan jou de mogelijkheid biedt om jouw talenten in te zetten en te ontwikkelen voor een doel waar je achter staat.

3. Hoe belangrijk is leren en bijscholing voor jou?

Groei in je carrière gaat verder dan het maken van promotie of het krijgen van een salarisverhoging. Gen-Z werknemers en steeds meer werknemers uit eerdere generaties, vinden het belangrijk dat ze de mogelijkheid hebben om voortdurend te blijven leren en bijgeschoold te worden indien nodig.

Heb jij bij je huidige werkgever de mogelijkheid om mee te werken aan uitdagende projecten? Word je aangemoedigd om te blijven groeien en krijg je de kans om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen? Als professional is het belangrijk dat je blijft groeien, ook buiten de dagelijkse taken van jouw functie om.

Dit is een voorbeeld afbeelding

4. Waar wil je werken en hoe vaak?

De pandemie heeft onze manier van werken fundamenteel veranderd. Grote en kleine organisaties hebben dankzij verplichte lockdowns hun werkwijze moeten heroverwegen. Lang niet iedereen voelt er meer iets voor om van 9 tot 5 te moeten werken of verplicht naar kantoor te moeten komen.

Ook al mist een deel van de werknemers het dagelijkse contact op kantoor, toch zien veel werknemers de mogelijkheid om fulltime of parttime op afstand te werken wel zitten. Daarom is het belangrijk om jezelf af te vragen: waar wil ik werken en hoe vaak? Zo vind je een werkgever die een werkstructuur hanteert die bij je past.

5. Wat is jouw perspectief op werk?

De afgelopen jaren zijn er tijdens de pandemie veel nieuwe begrippen ontstaan in de wereld van werk. Denk aan: The Great Reset, Quit Quitting en de Quitfluencer.

Alle termen hebben één ding gemeen. Ze hebben betrekking op de houding, verwachtingen en tevredenheid van werknemers ten aanzien van hun werk. Quiet Quitting bijvoorbeeld betekent in de eerste plaats dat werknemers het werk doen waarmee zij hebben ingestemd en waarvoor zij worden betaald. Het is het stellen van een grens om te voorkomen dat je werk te veel tijd en energie van je vraagt.

Voor werknemers is het belangrijk een helder beeld te hebben van wat ‘werk’ voor ze betekent. Hoe de ideale werkdag eruitziet en welke belangrijke factoren zoals familie, hobby’s en andere bezigheden er zijn die ze goed willen combineren met werk.

Dit is een voorbeeld afbeelding

Een blik op 2023

Of je nu een carrièrestap overweegt, ontslagen bent of niet tevreden bent in je huidige functie, het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat jij belangrijk vindt in je werk.

Door de vijf vragen in dit artikel voor jezelf te beantwoorden vind je de werkgever waar je op de lange termijn tevreden over bent.

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact