5 AI-trends in 2024

Bedrijven en consumenten kunnen niet om AI heen; het is populair en nieuwe ontwikkelingen verschijnen in een razendsnel tempo. Welke AI-trends moet je in 2024 in de gaten houden? Wij hebben een top 5 samengesteld!

1. AI-assistenten

Als je een iPhone hebt, heb je waarschijnlijk al kennisgemaakt met een AI-assistent genaamd Siri! Die stem op je telefoon die soms onbedoeld vraagt waarmee hij kan helpen. Siri beantwoordt vragen, geeft aanbevelingen, verwijst je naar websites en kan zelfs iemand voor jou bellen. Echter, Siri is slechts een voorbeeld van een AI-assistent. In 2024 verwachten we dat er steeds meer AI-assistenten beschikbaar zullen zijn die zowel voor bedrijven als individuen interessant zijn. Stel je voor dat bedrijfsprocessen worden verbeterd met behulp van een AI-assistent! Of denk aan hulp bij het leren van nieuwe vaardigheden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Van een coach voor creatief schrijven tot een 'Laundry buddy' en van een tekst-naar-spraakgenerator tot chatbots. Zowel op het werk als privé gaan we nog veel van AI-assistenten profiteren.

Dit is een voorbeeld afbeelding

2. Kopen via AI-software

Meestal koop je spullen via de officiële webshop, maar wat als je in de toekomst ook aankopen kunt doen via AI-software? De eerste stappen hiervoor zijn al gezet, denk bijvoorbeeld aan de plug-in van Klarna voor ChatGPT. Je kunt ChatGPT een vraag stellen zoals: ‘’Wat is een leuk cadeau van maximaal €25,00 voor mijn neefje van 14 jaar?’’ en ChatGPT geeft je als een echte shopping assistent drie opties die je direct via Klarna kunt betalen. Als je niet helemaal tevreden bent met de antwoorden, kun je je vraag bijschaven en ChatGPT vragen om nieuwe opties. Wel is het belangrijk om te onthouden dat alleen partners van Klarna worden getoond door ChatGPT. Deze ontwikkeling zal dus niet meteen het einde betekenen van eindeloos scrollen op zoek naar het gewenste product, maar we zijn wel benieuwd wat het in de toekomst zal doen met het zoekvolume van populaire zoekmachines zoals Google.

Dit is een voorbeeld afbeelding Deze afbeelding is eigendom van Klarna.

3. AI-wetgeving

Kunstmatige intelligentie is heel populair. Men verwacht dat de AI-markt tussen 2023 en 2030 jaarlijks met 37,7% zal groeien. Om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden, werkt men in Europa al geruime tijd aan een Wet op Kunstmatige Intelligentie, ook wel bekend als de AI Act. Deze wet is bedoeld om AI-software te classificeren en bepaalde software te verbieden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer AI-software inbreuk maakt op de rechten van mensen. Om te voorkomen dat de wet snel verouderd raakt, wordt deze flexibel opgesteld, zodat er in de toekomst gemakkelijk wijzigingen en aanvullingen kunnen worden aangebracht. Wil je meer lezen over de AI-wetgeving? Lees ons artikel: ''Aanstaande Europese wetgeving voor AI: wat houdt het in?'' voor meer informatie.

4. Multimodale AI

Multimodale AI verwijst naar een benadering binnen kunstmatige intelligentie waarbij het systeem meerdere soorten informatie of modaliteiten kan begrijpen en verwerken. In plaats van zich te beperken tot één type gegevens, zoals tekst of afbeeldingen, kan multimodale AI verschillende soorten gegevens combineren, zoals tekst, afbeeldingen, spraak en numerieke gegevens. Het doel van multimodale AI is om een algeheel begrip van de informatie te krijgen en beter te kunnen reageren op ingewikkelde taken. Bijvoorbeeld, een multimodaal systeem kan niet alleen geschreven tekst begrijpen, maar ook afbeeldingen analyseren en spraakopdrachten verwerken. Dit maakt het systeem veelzijdiger en geschikter voor verschillende taken.

5. AI skills

Veel mensen maken zich zorgen dat AI hun werk zal overnemen. Toch wordt voorspeld dat AI juist nieuwe banen zal creëren. Dit betekent wel dat mensen zich moeten voorbereiden op de komst van AI en de juiste vaardigheden moeten leren. De ontwikkeling van AI-vaardigheden zal waarschijnlijk een combinatie zijn van specialisatie, toegankelijkheid, ethiek, automatisering en voortdurende aanpassing. Dit zal leiden tot een bredere acceptatie en integratie van AI in verschillende sectoren en aspecten van ons leven. Het is belangrijk dat mensen en bedrijven zich bewust zijn van deze ontwikkelingen en zich richten op het verwerven van vaardigheden die relevant zijn in een wereld waarin AI een grotere rol speelt.

Dit is een voorbeeld afbeelding
Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact