5 acties voor meer werkgeluk

Werkgeluk is van groot belang omdat het je niet alleen gelukkiger doet voelen, maar ook stress vermindert en je werkprestaties verbetert. Aangezien je een aanzienlijk deel van je tijd op het werk doorbrengt, is het essentieel dat je met plezier naar je werk gaat. In dit artikel zetten we vijf concrete acties op een rij waarmee je jouw werkgeluk vergroot.

1. Werkgeluk door te blijven leren

Voor het eerst leidinggeven aan dat ene leuke project, een training volgen op je werk om je kennis uit te breiden, of gewoon een compleet nieuwe taak oppakken: een leergierige mindset zorgt ervoor dat je jong van geest blijft. En wat nog beter is, onderzoek toont aan dat het je gelukkig maakt. Durf jezelf daarom uit te dagen, verlaat af en toe je comfortzone en blijf openstaan om te blijven leren!

Dit is een voorbeeld afbeelding

2. Werkgeluk door dankbaarheid

Uit onderzoek blijkt dat dankbaarheid een positief effect heeft op je gezondheid, je geluksgevoel en je relaties. Een eenvoudige manier om dankbaarheid in praktijk te brengen, is je dag beginnen met het bedenken van één ding waarvoor je dankbaar bent en 's avonds nog eens drie dingen op te schrijven die je dankbaar maken. Deze notities hoeven niet uitgebreid te zijn; één woord is al voldoende, maar meer mag natuurlijk ook. Gedurende de dag kun je ook actief aan de slag gaan met dankbaarheid! Als een collega je bijvoorbeeld helpt, zeg dan 'dank je wel.' Dit maakt je blij omdat je dankbaar bent, en dan ben je weer dankbaar omdat je blij bent!

3. Werkgeluk door open communicatie

Merk je dat je je niet meer prettig voelt op je werk? Misschien heb je het idee dat je niet gewaardeerd wordt door je collega's. Wat er ook aan de hand is, het is goed om erover te praten. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat de problemen die je ervaart niet zo worden gezien door anderen. Door met elkaar te praten ontstaat er ruimte voor begrip en open communicatie. Dit vermindert stress omdat je de emotionele last niet langer alleen draagt en samen naar oplossingen kunt zoeken.

Dit is een voorbeeld afbeelding

4. Werkgeluk door doelen te stellen

Er zijn talloze redenen waarom doelen stellen bijdraagt aan je werkgeluk. Het geeft structuur en overzicht, wat zorgt voor kalmte in plaats van stress. Het behalen van doelen geeft ook een gevoel van voldoening, wat je zelfvertrouwen vergroot. Als je merkt dat het moeilijk is om doelen te stellen, lees dan ons artikel 'Met deze apps haal je het maximale uit je werkdag'. Sommige van deze apps helpen je bij het stellen van doelen en het creëren van structuur.

5. Werkgeluk door anderen te helpen

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar soms is het goed om je bewust te focussen op het helpen van anderen. Door hierop te letten, ga je vanzelf meer kansen zien om er voor een ander te zijn. Wanneer je anderen helpt, laat je zien dat ze ertoe doen en dat hun werk voor jou van belang is. Hiermee draag je bij aan het geluk van anderen op het werk. Tegelijkertijd geeft het helpen van anderen jou een gevoel van voldoening en versterkt het de waardering voor je eigen leven. Een win-win situatie dus!

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact