10 snelgroeiende tech-banen van de toekomst

We maken in ongekend tempo gebruik van nieuwe en steeds geavanceerdere technologieën. Door de toename van technologie in ons leven en het bedrijfsleven ontstaan er nieuwe en snelgroeiende carrièremogelijkheden.

Het is nog nooit zo'n goed moment geweest om een carrière in de techniek te overwegen. De pandemie heeft het vertrouwen in en acceptatie van nieuwe technologieën waarmee we virtueel werken versnelt.

Het snelle tempo waarin technologie, waaronder Artificial Intelligence (AI) en Virtual Reality (VR), met ons dagelijks leven verweven raakt, nog meer veranderingen teweegbrengen, in hoe we leven en welke carrières we nastreven. In de nabije toekomst krijgen we te maken met snelgroeiende technische banen en deze vereisen nieuwe vaardigheden. Om een succesvolle toekomst in de technologie veilig te stellen moeten werknemers zich daarom blijven ontwikkelen.

1. Virtual Reality Developer

Dit is een voorbeeld afbeelding

De toekomst van technologie zorgt ervoor dat onze manier van leven steeds virtueler wordt. Het is daarom geen verrassing dat er een enorme behoefte is aan talent om realistische, boeiende digitale werelden te creëren die mensen met een VR-headset beleven.

Er zal veel vraag zijn naar hoogopgeleide IT-professionals die 3D-omgevingen en objecten bouwen, denk hierbij aan kantoorruimtes, musea en concertzalen. Verder houdt een virtual reality developer zich bezig met het ontwikkelen van interactieve ervaringen en het ontwerpen van interfaces. In het algemeen zal de vraag naar webontwikkelaars en digitale ontwerpers de komende jaren met 22 procent stijgen. Dit percentage ligt veel hoger dan bij andere beroepen.

2. Security Engineer

Nu we naar een steeds meer digitale wereld toegaan, is beveiliging van groot belang om onze gegevens veilig te houden. Een security engineer ontwikkelt systemen die computernetwerken beschermen tegen indringers en bedreigingen. Deze baan vereist een hoog niveau van geavanceerde vaardigheden in programmering, besturingssystemen en wiskunde, alsmede communicatie, probleemoplossend vermogen en vaardigheden om snel te reageren.

Het Bureau of Labor Statistics (BLS) voorspelt tussen 2020 en 2030 een groei van 33% voor information security analysts, die vergelijkbare taken uitvoeren als beveiligingsingenieurs. Dit groeipercentage ligt veel hoger dan het gemiddelde groeipercentage van 8% voor andere banen.

3. UX-Designer

UX staat voor user experience en wordt nog wel eens verward met UI wat staat voor user interface. De user experience gaat over de manier waarop gebruikers met een product of dienst omgaan en op welke verschillende momenten interactie plaatsvindt. Creatieve, technische en probleemoplossende vaardigheden zijn voor een UX-designer belangrijk, evenals het vermogen om conclusies te trekken uit gebruikersonderzoek en workflow analyse.

Slimme UX-designers hebben een grote impact op de omzet en het bereiken van bedrijfsdoelstellingen omdat ze de gebruiker steeds beter begrijpen. Om deze reden blijven bedrijven investeren in UX-designers waardoor deze baan een voortdurende groei kent.

4. Data Scientists

Dit is een voorbeeld afbeelding

Een data scientist analyseert gegevens. Over het algemeen worden zij ingezet door bedrijven om grote hoeveelheden ongestructureerde gegevens te beheren en te analyseren om tot zinvolle inzichten te komen. Data scientists hebben doorgaans een opleiding in wiskunde, statistiek of computerwetenschappen en sommige organisaties zoeken kandidaten met een doctoraat op een van deze gebieden.

5. Chief Digital Officer

Een chief digital officer helpt bedrijven en organisaties om digitale informatie en nieuwe technologie, waaronder AI en VR, te gebruiken om waarde te creëren. Voor traditionele bedrijven is deze rol cruciaal om nieuwe technologieën en processen te integreren en zo concurrerend te blijven.

Hoewel een chief digital officer niet per se een uitgebreide kennis van technologie hoeft te hebben zijn technische vaardigheden een must evenals kennis van bedrijfsvoering en marketing. Zelfs wanneer bedrijven hun digitale transformatie steeds verder weten te voltooien, zal het beheren van alle veranderingen van groot belang blijven. Om dit goed te doen zijn communicatievaardigheden van belang, omdat men moet blijven schakelen met verschillende belanghebbenden.

6. Artificial Intelligence Developer

Werkzaamheden van een AI-developer zijn het ontwerpen, ontwikkelen, implementeren en controleren van AI-systemen. AI-developers bouwen hun systemen meestal met programmeertalen zoals Java en Python.

Bedrijven gebruiken de gegevens van deze systemen om het gedrag en de behoeften van klanten beter te begrijpen en zo hun omzet te verhogen. Gezien de snelle groei van AI in elke sector, zal er veel vraag zijn naar AI-developers. De markt voor AI-software groeide in 2022 met 54 procent en zal naar verwachting in 2023 met 40 procent groeien.

7. Ontwerper van videospellen

Dit is een voorbeeld afbeelding

Ontwerpers van videospellen brengen personages, verhaallijnen en scenario’s tot leven in een virtuele wereld. Hoewel videogames zeker niet nieuw zijn, wordt voorspeld dat de vraag naar games flink gaat groeien. Marktonderzoekers voorspellen dat het groeipercentage van de wereldwijde videogame-industrie van 2020 tot 2027 kan oplopen tot 73,8%.

8. Specialist in cyberbeveiliging

Net als security engineers zorgt een specialist in cyberbeveiliging ervoor dat de netwerken worden beschermd tegen externe bedreigingen, zoals een hacker. Andere werkzaamheden zijn het oplossen van problemen en het onderhouden en updaten van beveiligingssystemen.

Bedrijven gebruiken de gegevens van deze systemen om het gedrag en de behoeften van klanten beter te begrijpen en zo hun omzet te verhogen. Gezien de snelle groei van AI in elke sector, zal er veel vraag zijn naar AI-developers. De markt voor AI-software groeide in 2022 met 54 procent en zal naar verwachting in 2023 met 40 procent groeien.

9. Cloud ingenieur

Een cloud ingenieur is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van beleid voor het gebruik van clouddiensten, het beheren van aanvragen voor nieuwe technologie en het opzetten van een veilige cloud omgeving. Binnen deze rol is het belangrijk dat je kennis hebt van het Linux-besturingssysteem, dat je algemene programmeervaardigheden bezit en dat je inzicht hebt in virtuele netwerken en algemene netwerkbeheerfuncties.

Er gaat steeds meer vraag zijn naar IT-professionals met gespecialiseerde kennis van de cloud omdat het gebruik van toegang op afstand wereldwijd blijft toenemen.

10. Werken in de metaverse

Dit is een voorbeeld afbeelding

De metaverse belooft een virtuele wereld die de echte wereld nabootst. Het metaversum is een plaats waar we o.a. werken, leren, socialiseren en bankieren. Eigenlijk is alles wat we in het echte leven doen na te bootsen in het metaversum, met behulp van AI en VR.

Veel verschillende banen gaan in de toekomst ook te vinden zijn in het Metaversum. Denk hierbij aan virtuele eventplanners, wetenschappers en kledingontwerpers. Aangezien de metaverse het potentieel heeft om tegen 2030 tot 5 triljoen dollar in waarde te groeien, is het een aantrekkelijke optie om je huidige loopbaankennis om te zetten in een metaberoep.

Contact met Adecco

Heb je vragen, neem contact op met Adecco

Naar contact