Uitstelgedrag? Pak het aan!

Tijd voor een blog. Yep… een blog. Waarover moet het gaan?

[gedachtendwalenaf] ‘Het is wel mooi weer buiten. Bijna vakantie.’ Een pling: een appje van mijn dochter. Proefwerkweek. ‘ak TE moeilijk. fr ging wel.’ We appen even over en weer…

Loopbaan


[10minutenlater] ‘Okay, waar was ik? O ja, mijn blog. Misschien even op Facebook kijken. Vind ik daar wat inspiratie. Nee wacht, eerst die e-mail van mijn oude basisschool. Over de reünie in september. Ze missen nog gegevens van acht mensen. Eens kijken of ik ze kan vinden in alle social media. Effe checken.’

[30minutenlater] ‘Twee mensen gevonden! Nu terug aan het werk. O ja, het blog. Het blog…’

Misschien herken je het. Er doemt een deadline op, maar in plaats van je werk te doen, zit je te hannesen met onbenullige dingen. Je weet dat je moet werken, maar iets houdt je tegen. Uitstelgedrag. Maakt eenvoudige dingen moeilijk en moeilijke dingen nog moeilijker. Gelukkig kun je uitstelgedrag goed aanpakken, dus laten we niet langer treuzelen: vier tips!

1. Doe het moeilijkste eerst

Brian Tracy schreef er een heel boek over: ‘Eat that frog!’ Die ‘kikker’ is je grootste, belangrijkste taak voor vandaag. Meteen ook de taak waarbij je de meeste kans loopt op uitstelgedrag als je hem niet meteen aanpakt. En als je die kikker gegeten hebt, ben je vast zo gemotiveerd dat de rest van de dag veel beter loopt.

Is die ‘kikker’ zo groot dat je het niet meer overziet? Dan:

2. Breek je taak in kleine stukken

Een van de redenen voor uitstelgedrag is dat we onbewust overweldigd raken. Breek die grote taak eens in kleinere stukken en richt je vervolgens alleen op de eerste stap. Die is vaak zo simpel dat je denkt: ‘Dat kan ik net zo goed nu meteen doen!’ En voor je het weet, neem je de volgende stap. En de volgende.

Loop je nog vast? Dan:

3. Begin je dag om 13:00 uur opnieuw

Wat is er vervelender dan de ochtend tussen je vingers voelen glippen? Je middag er achteraan zien glijden! Gun jezelf daarom elke dag om 13:00 uur een reset. Bekijk wat je hebt bereikt, herinner jezelf aan wat écht belangrijk is, wijzig zo nodig je plan en pak die allerbelangrijkste taken [alsnog] aan. Als je wacht tot 17:00 uur om de dag te evalueren dan zit je al in crisis-modus en ben je alleen nog maar brandjes aan het blussen.

En:

4. Doe het nu gewoon

Het komt allemaal neer op actie ondernemen. Je kunt nog zo lang plannen en wachten op het goeie moment, als je niet gewoon actie onderneemt, gaat er echt niks gebeuren. Dus het komende uur alle social media, e-mail en je telefoon uit, pak jezelf bij de lurven en doe het gewoon!

En daarmee is mijn blog af.

Gerelateerde artikelen

Met deze vijf tips kom jij Blue Monday door

De meest deprimerende dag van het jaar komt eraan. Tenminste, dat is ooit berekend door een psycholoog. De goede voornemens lukken niet, het weer werkt niet mee en een groot gebrek aan de gezelligheid van de feestdagen is ook niet behulpzaam. Maar met deze vijf tips kom jij Blue Monday wel door!

Lees meer
Doelen: hoe maak je ze én hoe houd je jezelf eraan?

Je werkt hard maar hebt geen concreet doel voor ogen en bent keer op keer teleurgesteld als iets niet lukt. Weet je dat dit nergens voor nodig is? Door doelen te stellen krijg je structuur in je leven en heb je duidelijk voor ogen wat je al hebt bereikt!

Lees meer