Hoe houd je je collega's aan hun afspraak?

We komen vaak onze afspraken niet na, zowel in ons privéleven als op het werk. Als we dit blijven doen, dan is daar mogelijk een reden voor. Maar wat is die reden dan? Waarom zit er vaak een mismatch tussen de verwachtingen die collega's onderling hebben? Een afspraak vergeten is menselijk. Gebeurt het regelmatig? Dan is het belangrijk dat je een manier vindt om de afspraken die je met elkaar maakt helder te formuleren en boven alles, na te komen.

Alledag

Ongeschreven regel

Wanneer niemand elkaar erop aanspreekt dat een afspraak niet wordt nagekomen, blijft het gebeuren. Het wordt gedoogd en afspraken in de toekomst worden niet meer al te serieus genomen. Het is een soort ongeschreven regel geworden. Maar waar twee een afspraak hebben, zijn er ook twee verantwoordelijk. Maak hier duidelijke afspraken over.

Het Pocket Veto fenomeen

Het wattes? Wanneer je ja zegt tegen een afspraak waar je het eigenlijk niet mee eens bent, wordt dit ook wel het Pocket Veto fenomeen genoemd. Zorg dus dat je het altijd eens bent met een afspraak en meng je ook vooral in de voorafgaande discussie. Ben je het eens met de afspraak? Dan kom je deze zelf ook sneller na.

Tips

Wanneer de afspraak op meerdere personen betrekking heeft, is het belangrijk om al deze personen te betrekken bij de discussie en de totstandkoming van de afspraak die gemaakt wordt.

  1. Zorg dat de verwachtingen duidelijk zijn: van de inhoud van de afspraak tot en met de tijdslijnen die ervoor staan.
  2. Check of de afspraak realistisch is en of je collega’s zich eraan willen committeren.
  3. Bevestig (al dan niet nogmaals) dat een gemaakte afspraak ook echt een afspraak is.
  4. Komt een collega de afspraak alsnog niet na? Spreek hem of haar hier dan op een rustige manier op aan. Houd hierbij in het achterhoofd dat wanneer je deze feedback niet geeft, de situatie nooit zal veranderen en dat je samenwerking niet ten goede zal komen.
  5. Laat je collega’s bij het nakomen van hun afspraak weten dat je dat waardeert. Op die manier werk je aan een succesvolle en plezierige samenwerking!

Gerelateerde artikelen

10 absolute don’ts tijdens een sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en lukt het je amper om je zenuwen in bedwang te houden? Geen nood! Vermijd de volgende zaken en jij sleept die droombaan in de wacht.

Lees meer
Welke vragen kun je stellen in een sollicitatiegesprek?

Is er nog iets wat jij wilt weten? Vroeg of laat kun je deze vraag verwachten tijdens je sollicitatiegesprek. Natuurlijk ben jij hierop voorbereid. Want de kans om er achter te komen of de baan en het bedrijf wel echt bij je passen laat je zeker niet voorbij gaan.

Lees meer