De elevator pitch: in één minuut jezelf presenteren

Solliciteren eng? Maak een eerste goede indruk met deze tips. Door middel van een elevator pitch kun jij jouw minute of fame pakken. Elevator pitch staat voor liftpraatje (de tijd die je in een lift staat en ongeveer 1 minuut duurt om jezelf aan een ander te presenteren). Kort en krachtig.

Solliciteren
ElevatorPitch

Tegenwoordig heel belangrijk bij een sollicitatiegesprek, want een eerste indruk kun je maar één keer goed doen. Binnen een aantal seconden heeft iemand al besloten of jij de moeite waard bent. Dus denk van tevoren goed na welke indruk jij op mensen achterlaat. Een vragenronde in je vriendenkring kan voor nieuwe inzichten zorgen. Zaken waarvan jij jezelf misschien nooit bewust bent geweest. Of laat een filmpje van jezelf opnemen, zodat je zelf kunt terugzien hoe je overkomt. Denk aan de kleding die je draagt, je armen (open of gesloten houding), hoe je staat of loopt, kortom, veel zaken om eens goed over na te denken.

Voorbereiding voor je pitch:
- Begin dus met een goede voorbereiding, welke boodschap wil je overbrengen?
Wie ben jij? Wat zoek je? Benoem vooral waarom jij geschikt bent voor deze functie.
- Schrijf alles uit op papier en lees het een aantal keer hardop voor.

Oefen je pitch een aantal keer voor de spiegel, of met familie en vrienden. Of maak er een filmpje van.
- Zorg voor een spetterende eindzin.


Blijf dit alles herhalen, herhalen en herhalen, zodat je het uit je hoofd kunt vertellen. Sterker nog, zodat je je pitch kunt dromen.

En dan? Uitgenodigd voor een gesprek!
- Zorg voor schone kleding, en een verzorgd uiterlijk
- Straal zelfverzekerdheid uit, die baan is jou immers op het lijf geschreven
- Sta stevig in je schoenen, beeld je dit ook in, dat werkt echt.
- Wees beleefd en stel jezelf voor bij binnenkomst.
- Spreek luid en duidelijk, dan kom je ook zelfverzekerd over.
- Praat altijd in de ik-vorm en nooit over jezelf in de derde persoon.

Met deze tips moet het helemaal goed komen! Toch nog twijfels? Of wil je feedback over je elevator pitch? Vraag dan je contactpersoon bij Adecco om eens naar je te luisteren.

Gerelateerde artikelen

Een succesvolle CEO worden, heb jij het in je?

Iedereen heeft positieve en ongetwijfeld een aantal minder positieve eigenschappen. Een goede CEO kent zichzelf en weet precies wanneer hij welke kwaliteiten moet inzetten en hoe hij op een handige manier met zijn zwakkere punten kan omgaan. Weet jij hoe je je kunt onderscheiden en wat er voor nodig is om succesvol leiding te geven aan een organisatie?

Lees meer
Adecco biedt flexwerkers perspectief op hypotheek

Flexwerkers die actief zijn voor Adecco Group Nederland kunnen met ingang van januari 2017 een perspectiefverklaring aanvragen. Hiermee is hun kans op een hypotheek even groot als die van werkenden met een vast contract. Hans Pruis, CEO bij Adecco Group Nederland: “Dit is een enorme positieverbetering voor mensen met een flexibel arbeidscontract. Het is een erkenning voor het feit dat flexibel werken een nieuwe standaard is en voor voldoende inkomensstabiliteit zorgt om een hypotheek af te sluiten om daarmee een woning te kopen.

Lees meer