Ben jij té sociaal? Hoe leer je daarmee omgaan?

Ben jij een persoon die altijd voor een ander klaarstaat? Zo iemand die altijd Ja zegt en uit zichzelf taken van drukke collega’s oppakt voordat ze erom vragen? Als je dit kunt handelen, jij je er prettig bij voelt en je collega’s het waarderen, houden zo! Behulpzaamheid is namelijk een prachtige kwaliteit. Je bent waarschijnlijk gericht op een ander, aardig, attent en prettig in de omgang. Met mensen zoals jij werkt iedereen graag samen.

LoopbaanOf ben jij zo sociaal dat je jezelf voorbij loopt? Durf je bijvoorbeeld geen nee te zeggen tegen een collega of leidinggevende? Als je daardoor omkomt in het werk of dingen doet die je eigenlijk niet wilt, dan ben je misschien wel té sociaal.

Maar hoe moet je daar dan mee omgaan?

Vraag jezelf af wat je écht wilt. Want als je Ja zegt tegen het een, dan zeg je Nee tegen het ander. Dus als je collega vraagt of je een extra zaterdag wilt komen werken, dan heeft Ja zeggen gevolgen voor je sociale plannen. Je kunt dan bijvoorbeeld niet gaan sporten of je moet die vriendin afzeggen met wie je eindelijk weer eens zou gaan shoppen. Door jezelf continu af te vragen: “Wil ik dit, kan ik dit en waar zeg ik dan Nee tegen?” leer je steeds beter omgaan met dit soort situaties.

Vraag gerust om bedenktijd

Natuurlijk is dit niet makkelijk. Het zit tenslotte in je aard om mensen te helpen. Daarom is het slim om aan te geven dat je wat bedenktijd nodig hebt. Je moet die afweging op een goede manier kunnen maken en daar heb je ruimte voor nodig. Heb je besloten om Nee te zeggen? Zeg dan Nee op een vriendelijke en overtuigende manier. Draai er niet omheen, maar licht toe waarom je het niet wilt of kunt doen. En bedenk: oefening baart kunst. Succes!

Gerelateerde artikelen

Een succesvolle CEO worden, heb jij het in je?

Iedereen heeft positieve en ongetwijfeld een aantal minder positieve eigenschappen. Een goede CEO kent zichzelf en weet precies wanneer hij welke kwaliteiten moet inzetten en hoe hij op een handige manier met zijn zwakkere punten kan omgaan. Weet jij hoe je je kunt onderscheiden en wat er voor nodig is om succesvol leiding te geven aan een organisatie?

Lees meer
Adecco biedt flexwerkers perspectief op hypotheek

Flexwerkers die actief zijn voor Adecco Group Nederland kunnen met ingang van januari 2017 een perspectiefverklaring aanvragen. Hiermee is hun kans op een hypotheek even groot als die van werkenden met een vast contract. Hans Pruis, CEO bij Adecco Group Nederland: “Dit is een enorme positieverbetering voor mensen met een flexibel arbeidscontract. Het is een erkenning voor het feit dat flexibel werken een nieuwe standaard is en voor voldoende inkomensstabiliteit zorgt om een hypotheek af te sluiten om daarmee een woning te kopen.

Lees meer