Overige tips

 
Begin tijdig

Als je student bent, start dan ruim een half jaar voor je afstuderen met je te oriƫnteren op de arbeidsmarkt en verdiep je in diverse websites om je de diverse sollicitatieprocedures en tips eigen te maken.

Goede voorbereiding vergroot de kans op succes

Solliciteren is een vaardigheid en kan dus geleerd worden. Door je goed voor te bereiden kun je meer invloed uitoefenen op de uitkomst van een sollicitatieprocedure dan je denkt.

Vraag om advies en oefen met je familie, vrienden en bekenden

Probeer voor jezelf een antwoord te geven op de vraag "wat zijn mijn sterke en zwakke punten?". Vind je het moeilijk om iets over jezelf te vertellen? Vraag dan aan mensen uit je (werk)omgeving wat zij van jou vinden.

Kansen vergroten

Je vergroot je kansen op een baan door zo veel mogelijk te solliciteren. Vertrouw op de wet van de grote getallen.

Proefsollicitaties

Om te weten wat je kunt verwachten bij een sollicitatie moet je het meegemaakt hebben. Wees wel voorzichtig met proefsollicitaties. Mocht de keuze 'onverhoopt' op jou vallen, weet dan goed te formuleren waarom je de baan niet accepteert.

De personeelsfunctionarissen man of een vrouw?

Probeer te achterhalen of de personeelsfunctionaris tot wie je je brief richt een man of een vrouw is. Weet je het niet zeker, begin dan je brief met 'Geachte heer / mevrouw'. Probeer dit echter zoveel mogelijk te vermijden.

Wees zeker van je zaak

Laat je tijdens een sollicitatiegesprek niet in een hoekje duwen. Natuurlijk ben je blij dat men bereid is kennis met jou te maken. Aan de andere kant blijf je natuurlijk uniek. Wees je dus bewust van je eigen waarde.

Blijf jezelf

Eerlijkheid duurt het langst. Schep niet op over je vaardigheden die je niet bezit, daar komt men snel genoeg achter op het moment dat je start met werken. Wees echter ook weer niet te bescheiden. Geef aan dat je bereid bent ontbrekende kennis op korte termijn aan te vullen.

Niet laten afschrikken door hoge eisen

Personeelsfunctionarissen proberen vaak het schaap met de '5' poten te vinden. Laat je niet afschrikken door onredelijk hoge functie eisen.

Laat voor je zoeken door 'n specialist zoals Adecco

Adecco is gespecialiseerd in het zoeken naar werk. Doe niet moeilijk! Wij kennen al jaren de weg naar jouw ideale baan!