Jongeren hebben vooral behoefte aan praktische ondersteuning. Daarom is het SterkTeam fan van Adecco Way to Work!”

Mirjam Sterk, ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, is blij met Way to Work, het initiatief van Adecco in de gezamenlijke strijd tegen de jeugdwerkloosheid. “Uitzendbureaus als Adecco zijn voor ons belangrijke samenwerkingspartners. Naast het informele netwerk van werkgevers worden de meeste banen vervuld via het uitzendbureau, zeker waar het gaat om jongeren.
Een uitzendorganisatie als Adecco heeft hierdoor veel kennis over deze periode in het leven van jongeren. Het is goed die kennis te gaan delen met het onderwijs, studenten en docenten waardoor  de aansluiting van jongeren met de arbeidsmarkt wordt verbeterd. Daarom steunen we Way to Work van harte en roepen we alle bedrijven op hetzelfde te doen.”

Met haar SterkTeam reist Mirjam Sterk stad en land af om verbindingen te leggen tussen onderwijsinstellingen, werkgevers, uitzendorganisaties, overheden en jongeren. Het SterkTeam heeft slechts één doel: de jeugdwerkloosheid terugdringen. “Die is de afgelopen jaren opgelopen tot historische hoogte. In Nederland zoeken op dit moment ruim – volgens de nieuwe internationale definitie  164.000 jongeren naar werk. . Maar wat minstens zo belangrijk is: de meeste van die jongeren  zoeken naar een stage of een leerbaan. Ervaring is namelijk essentieel voor een goede positie op de arbeidsmarkt.”  Bij de internationale definitie, wordt iedereen geteld die werkt, ook scholieren met een bijbaantje.

 “Jongeren beschouwen zichzelf beslist niet als verloren.”

Hoewel het vinden van werk voor jongeren echt moeilijk is, gelooft Mirjam Sterk niet dat we te maken hebben met een ‘verloren generatie’. Haar eigen ervaring in het veld is dat jongeren zichzelf al helemaal niet als ‘verloren’ beschouwen. Onderzoek onderschrijft dat. Mirjam: “Jongeren zijn pessimistisch over de economie, maar tegelijkertijd positief over hun eigen situatie. Ze denken dat het met hun carrière wel goed komt.”

Jongeren zijn dus positief, maar hebben wél behoefte aan praktische ondersteuning, benadrukt Mirjam Sterk. Hoe pak ik mijn carrière aan? Wat is de beste volgende stap? Is het slim om een extra opleiding te volgen? Mirjam: “In dit opzicht hebben Sterk Team en Adecco Way to Work elkaar echt gevonden. Jongeren hebben tips, hulp en support nodig als het gaat om presentatievaardigheden en soft skills. Adecco kan op mbo-opleidingen adviseren bij het maken van een CV, sollicitatietrainingen geven, helpen en begeleiden bij het maken van een studiekeuze of hun meerwaarde tonen bij vakantie werk wat past bij wat je later wilt gaan doen. En het is essentieel dat jongeren die in de laatste fase van hun studie zitten relevante werkervaring kunnen opdoen. Want ervaring en het opbouwen van een netwerk zijn je belangrijkste bagage op weg naar werk. Daar kan Adecco een verschil maken en de kansen voor jongeren op werk vergroten.”

Mirjam Sterk, ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid: “Mijn tip aan werkzoekende jongeren? Ieder werk telt! Je doet ervaring op, werkt aan je vaardigheden en maakt een start met je loopbaan. Het is belangrijk dat je je cv plust en opbouwt, je netwerk vergroot en werkt aan je competenties en vaardigheden. Dus: ieder werk telt. Dat kan een vaste baan zijn, maar ook een tijdelijke functie, of een betaalde stageplaats. Blijf niet op de bank zitten, want als je dat doet wordt het alleen maar moeilijker om aan de slag te gaan.”

Versterk jezelf met het SterkTeam