Actie Londen voor secretaresses

 

Top Secretaries “kidnapt” professionele netwerkers

Wat zijn de internationale trends in het secretaressevak? Hoe belangrijk is netwerken en welke rol vervullen de social media daarin? Secretaresses uit alle uithoeken van de wereld praten erover via het Top Secretaries forum op LinkedIn.
In april, in het kader van Secretaressedag, heeft de loopbaanspecialist hier een competitie aan verbonden, ‘London Calling Second Edition’. Donderdag 4 oktober is de winnares bekendgemaakt: Yvonne Kool-Boeser, werkzaam als Senior Secretary op het Nederlandse hoofdkantoor van Joint Institute for VLBI in Europe. Zij is op haar werk ‘gekidnapt’ met het oog op bewezen netwerkdiensten.

In 2011 is Top Secretaries samen met Marriott International en CityJet begonnen met de campagne ‘Londen Calling’. Achterliggende gedachte: meer professionalisering in het secretaressevak door het delen van (internationale) kennis en ervaringen. Die verdere professionalisering is noodzakelijk, omdat het vak in de visie van Top Secretaries een ingrijpende trendbreuk doormaakt. De ‘ondersteunende’ secretaresse transformeert naar de ‘faciliterende’ secretaresse die naast haar manager of bestuurder staat en een wezenlijke bijdrage levert aan veranderende organisaties. Soms is die bijdrage ondersteunend, maar minstens zo vaak initiërend. Aldus Liane Duit, Manager Business Development & Innovation bij Top Secretaries.

‘Hoe blijf je de troepen voor?’
Om een inhoudelijke discussie over deze ‘stille revolutie’ op gang te brengen, is Top Secretaries vorig jaar begonnen met een eigen internationaal platform op LinkedIn. Met groot succes. Vanuit alle continenten praten secretaresses mee over verwachtingen, nieuwe vak- en competentie-eisen en initiatieven om ‘de troepen voor te blijven’. ‘Londen Calling’ is een extra stimulans om ideeën in te brengen en binnen het vak eigen netwerkactiviteiten te ontplooien. Wie zich daarin onderscheidt, wordt verrast met een ‘speedtrip’ Londen voor twee personen.

Ontwikkelen en verbinden
Dit jaar viel de verrassing te beurt aan Yvonne Kool, Senior Secretary bij Joint Institute for VLBI in Europe. Ellen van der Giezen en Jorike van Dijken van Top Secretaries Regio Noordoost brachten haar een onaangekondigd maar degelijk voorbereid bezoek op haar werkplek in Dwingeloo. Het verrassingspakket bestond uit een retourtje Londen, een overnachting aan Marriot Regents Park en tickets voor de hitmusical Wicked. Alles voor twee personen. Als het om netwerken met behulp van nieuwe technologie en media gaat, zit Yvonne Kool dicht bij het vuur. De internationale organisatie waar zij werkt, is wereldmarktleider in ontwikkeling en realisatie van nieuwe (communicatie)technologie die mensen in hun werkomgeving en organisaties met elkaar verbindt.

Top Secretaries is blij dat zwaargewichten als Yvonne Kool zich actief in het gesprek over het vak mengen. De discussies op LinkedIn gaan onverminderd door en voor 2013 wordt alweer hard gewerkt aan een nieuwe actie. Als loopbaanspecialist voor secretaresses en expert in secretariaatsprocessen voor organisaties, blijft Top Secretaries op de voet volgen wat er internationaal leeft en alert op mogelijkheden om internationale trends op nationaal niveau te vertalen naar efficiënte concepten. Top Secretaries, onderdeel van Adecco Group Nederland, heeft haar oorsprong in Nederland, maar is intussen in een groot aantal landen met succes actief als betrokken dienstverlener die een onmiskenbaar stempel drukt op de beleving van het vak.