Het sollicitatiegesprek


De hoofddoelen van een sollicitatiegesprek zijn het veiligstellen van een tweede gesprek of het krijgen van een baan. Als je uitgenodigd bent voor een gesprek heeft de mogelijke werkgever vrijwel zeker je cv gezien. Daarom mag je aannemen dat je vaardigheden en ervaring in ruime mate overeenkomen met de vaardigheden die voor de baan vereist zijn. Het sollicitatiegesprek biedt jou de gelegenheid je persoonlijkheid echt te verkopen en de mogelijke werkgever ervan te overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent voor de functie.

Voorbereiding van het sollicitatiegesprek

 • Afspraak bevestigen
 • Zorg dat route bekend is
 • Zorg dat je op de hoogte bent van de naam, eventuele titels en de juiste uitspraak van de naam van degene die het sollicitatiegesprek afneemt
 • Zorg dat je op tijd aanwezig bent
 • Kies gepaste kleding
 • Controleer of je namen en adressen van referenties bij de hand hebt en verzeker je ervan dat zij goede inlichtingen zullen verschaffen
 • Bestudeer je eigen cv en bereid antwoorden voor op de meest waarschijnlijke vragen
 • Een goede voorbereiding is altijd een goede investering
 • Doe onderzoek naar het bedrijf, de functie en, indien van belang, de persoon die het sollicitatiegesprek met jou voert
 • Bereid een aantal vragen voor die jij kunt stellen aan de organisatie.

Voorkomen

Kleed je in een professionele stijl die past bij de branche of het bedrijf. Dit kan betekenen dat je van tevoren het bedrijf opbelt om te vragen wat de kledingcode is. Bij een sollicitatiegesprek geniet het altijd de voorkeur desnoods iets te formeel gekleed te gaan. Mocht je een beetje 'overdressed' zijn, dan is dat geen enkel probleem. Iedereen weet dat je alles uit de kast haalt om je toekomstige werkgever ervan te overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent. Wanneer de kledingcode losser is, let er dan op dat je niet té casual gekleed gaat. Verschijn dus niet direct in een spijkerbroek of in een vrijetijdsbroek met grote zakken of opzichtige stiksels. Kies bij casual bijvoorbeeld voor een nette pantalon of rok.

Persoonlijke verzorging

Persoonlijke verzorging is een wezenlijk onderdeel van je presentatie en versterkt een professionele houding. Beperk de accessoires tot een minimum. Het is niet verstandig veel juwelen te dragen of diverse tassen met je mee te sjouwen. Je moet er netjes en georganiseerd uitzien.

Tips tijdens het sollicitatiegesprek

De volgende aspecten zijn heel belangrijk gedurende het gesprek:

Nauwkeurigheid

Kom te vroeg, 10 à 15 minuten is aanvaardbaar. Dit geeft je de tijd om je op te frissen en enige momenten te hebben om je gedachten te ordenen. Het kan je tevens inzicht geven in de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf.

Lichaamstaal

Geef een stevige hand en glimlach. De eerste begroeting maakt een wezenlijke indruk. Laat je op een positieve manier gelden zonder dat het té wordt. Kijk de beslisser recht aan in de ogen, dit maakt een zelfverzekerde en eerlijke indruk. Wees enthousiast en positief en blijf hoffelijk gedurende het gesprek.

Stemgebruik

Probeer zo natuurlijk mogelijk te spreken. Heb je een harde stem, ga dan niet extreem 's zachtjes spreken maar probeer niet nog luider te gaan spreken. Heb je juist een zachte stem, probeer dan iets luider te spreken maar ga niet schreeuwen. Probeer je zoveel mogelijk te ontspannen, zodat je zo natuurlijk mogelijk als jezelf overkomt.

Wacht met te gaan zitten totdat de ander dat voorstelt

Zit redelijk rustig en houd je handen stil. Je wilt de aandacht van je gesprekspartner niet afleiden van wat je zegt, dus probeer niet heen en weer te draaien op je stoel of je handen overdadig bij het praten te gebruiken.

Houd oogcontact

Als er meer dan één gesprekspartner is, kijk dan naar degene die aan het woord is. Dit versterkt de indruk dat je open en eerlijk bent.

Luisteren

Luister nauwkeurig naar iedere vraag die wordt gesteld. Wees niet bang voor stilte om na te denken over het antwoord. Dit stelt je ertoe in staat beknopt en oprecht te zijn en behoed je voor afdwalen.

Bekwaamheden

Identificeer je prestaties en sterke punten en weet hoe je ze onder woorden moet brengen. Leg de nadruk op de indruk die je wilt overbrengen. Probeer de mogelijke werkgever zo natuurlijk mogelijk ervan te overtuigen dat jij op een unieke manier gekwalificeerd bent om een bijdrage te leveren aan de doelstellingen van de organisatie.

Kennis

Weet waarom je de baan wilt en waarom je heel geschikt bent voor de positie. Dit geeft blijk van zelfvertrouwen.

Afsluiting

Altijd bestaat de mogelijkheid de andere partij vragen te stellen aan het eind van het gesprek. Gebruik deze kans om aan te tonen dat je enig onderzoek naar het bedrijf hebt gedaan, en verder om mogelijke grijze gebieden op te helderen. Je moet er zeker van zijn dat jij je ook bij hen wilt aansluiten. Wees niet bang om naar de volgende stap in de procedure te vragen. Vragen die op de juiste manier worden geformuleerd, komen niet over als opdringerig en ze helpen je aan nuttige informatie over de verdere procedure.

Voorbeelden zijn:

 • Hoeveel kandidaten zijn er voor deze baan?
 • Wanneer voert u de laatste sollicitatiegesprekken?
 • Over de hoogte van het salaris en over andere arbeidsvoorwaarden wordt meestal pas gesproken in een volgend gesprek.
 • Als de mogelijke werkgever het gesprek afsluit, bedank haar of hem dan voor de bestede tijd.


Ga verder naar 'tips over de voorbereiding'


Ga terug naar 'tips over je sollicitatiebrief'