Blog 3e week als Country Finance Manager

 
Week 3 als Country Finance Manager was weer een enerverende ervaring en stond vooral in het teken van de kwartaalcijfers. Alle stakeholders willen natuurlijk zo snel mogelijk weten hoe Adecco heeft gepresteerd in het afgelopen kwartaal. De presentatie van de kwartaalcijfers is voor elk bedrijf spannend en ik ben de gelukkige die dit proces van heel dichtbij mag meemaken.

De hele week bestond grotendeels uit meetings waar alle disciplines van Finance bij aanwezig waren. Wij hebben in gezamenlijkheid alle financiële gegevens nauwkeurig doorgenomen en aangevuld waar nodig. In dit proces heb ik gezien hoe belangrijk het is om een goede samenwerking te hebben binnen één afdeling. Het was vooral heel indrukwekkend om te zien hoe iedereen zijn/haar bijdrage leverde aan het eindresultaat: de kwartaalcijfers. Als Country Finance Manager moet je dit proces strak managen, maar met een goed team kom je ver!

De presentatie van de kwartaalcijfers is eigenlijk het enige moment dat je als land verantwoording moet afleggen aan het hoofdkantoor in Zurich. Je kunt je wel voorstellen dat het hoofdkantoor heel kritisch is op alle gepresenteerde gegevens, kortom alles moet tot op de details kloppen. Daarnaast moet je ook kunnen omgaan met mee- en tegenvallers. Hoe ga je bijvoorbeeld om met wel-of-niet behaalde targets. Hierin komt de kunst van het goed kunnen “voorspellen” naar voren.

De kwartaalcijfers hebben veel tijd en aandacht gevraagd de afgelopen week omdat ze op korte termijn gepresenteerd moeten worden. Behalve de korte termijn zijn er ook zaken als pensioenen waar ik mij mee bezig heb gehouden. Door gewijzigde wet- en regelgeving moet het pensioenbeleid van Adecco gaan veranderen en daar is een grondige analyse voor nodig. Het leuke aan dit proces is dat je nu een goede beslissing moet nemen die voor alle medewerkers invloed zal hebben. De wisselwerking tussen korte en lange termijn was indrukwekkend om te zien.

Behalve de kwartaalcijfers en pensioenen heb ik nog iets interessants meegemaakt in mijn derde week. Ik heb de mogelijkheid gekregen om de directeuren van zowel Professional Staffing als General Staffing te interviewen. In mijn interviews was ik vooral benieuwd naar hoe de directeuren de business runnen, hoe zij hun teams samenstellen, hoe de loopbanen eruit hebben gezien en natuurlijk of zij tevreden zijn over de financiële afdelingen. Allemaal interessante informatie die mij van inzichten hebben voorzien hoe je vanuit verschillende invalshoeken naar de financiële afdeling in een bedrijf kunt kijken. De conclusie die ik kan trekken is dat de commerciële mensen (daadwerkelijke business) de steun van Finance heel hard nodig hebben om goed gefundeerde contractvoorstellen neer te kunnen leggen bij hun klanten. Zij noemen het zelf ook wel het financiële geweten van een bedrijf en dat is het natuurlijk ook.

Volgende week staat mij weer een nieuwe uitdaging te wachten. Alle kwartaalcijfers die wij opgesteld hebben gaan wij eerst bespreken met de directie om begin augustus de cijfers te presenteren aan het hoofdkantoor in Zurich. Heel spannend en ik kijk er nu al naar uit!

Mohammed Assad