Blog 2e week als Country Finance Manager

 

Week 2 als Country Finance Manager is weer snel verlopen. Wat gaat de tijd snel als je het naar je zin hebt. Ook in deze week heb ik genoeg gezien en meegemaakt en daar kan ik pagina’s over schrijven. Ik zal proberen mij te beperken tot de kern om je een inzicht te geven hoe mijn week eruit heeft gezien.

Mijn focus in mijn tweede week als CFO lag voornamelijk bij het begrijpen van de business van Adecco. Het business model van Adecco ziet er misschien heel simpel uit, je brengt als bemiddelaar vraag en aanbod bij elkaar, maar het hele proces daarachter is complexer dan je denkt. Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe het verdienmodel van Adecco eruit ziet. Een proces van uurloon van de uitzendkracht tot aan sociale premies en andere inhoudingen heb ik helemaal doorlopen en onderzocht. Dat geeft je toch een fijn gevoel als je het begrijpt, waardoor je makkelijker met discussies kunt meedoen.

Een andere bijzondere gelegenheid die ik heb mogen meemaken is een vergadering tussen Adecco en de pensioencommissie van de ondernemingsraad. Het ging in dit geval om een aanpassing op het gebied van pensioenen, waar zowel Adecco als de pensioencommissie uit moesten komen. Een hele mooie ervaring, waarin je ziet hoe je met stakeholdersmanagement moet omgaan. Het managen van verschillende belangen lijkt soms moeilijker dan het is.

Dan wil ik stilstaan bij een ander speciaal moment van afgelopen week. De opkomst van social media en hoe je daarmee moet omgaan. Zelf ben ik redelijk actief op social media en weet mijn weg wel te vinden. Maar hoe ga je daarmee om als multinational? Moet je überhaupt wel meedoen aan social media of is het een hype die over een tijd weer over is? Een leuk vraagstuk waar ik meer over te weten ben gekomen tijdens een social media training. Samen met de directie heb ik de training mogen bijwonen om te kijken hoe Adecco omgaat en verder om wil gaan met social media. Niet alleen als Adecco Group, maar hoe ieder directielid daar een eigen ‘touch’ aan kan geven is belangrijk.

Tot zover mijn ervaringen in de tweede week. Volgende week zal het spannender gaan worden, want dan ga ik meedoen aan het project van de 2e kwartaalcijfers die binnenkort bekendgemaakt gaan worden. Wederom een week waar ik voor een nieuw avontuur sta. Ik heb er heel veel zin in.

Mohammed Assad