Veiligheid verdient prioriteit bij vakantiewerk


Zaltbommel, 29 juni – Donderdag 30 juni start CNV Jongeren een landelijke campagne ter promotie van veilig vakantiewerk. Dit gebeurt bij Van Dijk Educatie in Kampen, de grootste ‘vakantiewerkgever’ van Nederland. De campagne heeft als motto: ‘Slippertje op je werk’. Tijdens de lancering belichten Adecco en Tempo-Team maatregelen uit de praktijk die vakantiewerk veiliger maken. Beide uitzendorganisaties zijn ‘hofleverancier’ van Van Dijk Educatie, die elke zomervakantieperiode ruim 4.000 vakantiewerkers welkom heet in Kampen.

Door gebrek aan ervaring lopen vakantiewerkers 25% meer risico op een bedrijfsongeval dan reguliere arbeidskrachten. Dit blijkt uit onderzoek van de Arbeidsinspectie die dit jaar extra streng controleert op veiligheid tijdens vakantiewerk. De tijdelijke aard van het werk maakt dat veel jongeren onvoldoende op de hoogte zijn van de gevaren en de belangrijkste voorschriften, waardoor de kans op een ongeval groot is. Overigens laten de cijfers nog maar het topje van de ijsberg zien. Veel vakantiewerk speelt zich af in het zwarte circuit, waarbij ongevallen uit angst voor hoge boetes verzwegen blijven. Gezien het verhoogde risico dat vakantiewerkers lopen, voert CNV Jongeren deze zomer campagne, onder meer via Youtube. Het campagnemotto, ‘Slippertje op je werk’, is ontleend aan een vakantiewerkongeval dat werd veroorzaakt door het ontbreken van verantwoord schoeisel. Dit is slechts één concreet risico. Eén van de belangrijkste bekende oorzaken van ongevallen tijdens vakantiewerk is dat jongeren meer aandacht hebben voor elkaar dan voor hun werkzaamheden.

Aftrap van de campagne bij Van Dijk Educatie

Dat de aftrap van de campagne, die wordt gesteund door het ministerie van Sociale Zaken, plaatsvindt bij Van Dijk Educatie in Kampen, is geen toeval. Als marktleider in verhuur en verkoop van nieuwe en gebruikte studieboeken, klaart Van Dijk Educatie elke zomervakantie een megaklus. In een paar weken tijd vinden meer dan 10 miljoen boeken hun weg naar meer dan een half miljoen leerlingen in heel Nederland. Elke zomer opnieuw zijn ruim 4.000 vakantiewerkers nodig. Van Dijk Educatie is om haar goede organisatie al eens uitgeroepen tot ‘Vakantiewerkgever van het jaar’. Voor de werving, opvang en inzet van de grote aantallen vakantiewerkers werkt Van Dijk Educatie al jaren samen met Adecco en Tempo-Team. Beide organisaties, die op dit moment weer volop vakantiewerkers werven voor de studieboekendistributeur, hebben een prima reputatie als het gaat om veiligheid van vakantiewerkers. Risico’s bij werkgevers worden nauwgezet in kaart gebracht en met opdrachtgevers besproken. Vakantiewerkers krijgen heldere instructies van vestigingsmedewerkers die specifieke veiligheidstrainingen hebben gevolgd. Zowel Adecco als Tempo-Team onderkent het extra risico dat vakantiewerkers door gebrek aan ervaring en onderlinge baldadigheid lopen. Zij ondersteunen de campagne van CNV dan ook van harte door vakantiewerkers actief op de voorlichting te attenderen.

Vakantiewerk in de openbaarheid

Een belangrijk onderdeel van die voorlichting is de site www.vakantiebaantje.com. CNV, Adecco en Tempo-Team stimuleren jongeren om via deze site hun oordeel te geven over de veiligheid van hun vakantiewerkplek. Voor bedrijven is dit een extra reden om serieus werk te maken van veiligheid, want de bevindingen van jongeren zijn openbaar. Een ander belangrijk onderdeel van de campagne is dat jongeren worden uitgenodigd om met de Arbeidsinspectie op pad te gaan. In de campagne ‘Slippertje op je werk’ zal social media een belangrijke rol spelen.

Uitnodiging voor de redactie

U bent van harte uitgenodigd om de aftrap van de CNV Jongeren campagne ‘Slippertje op je werk’ op donderdag 30 juni aanstaande bij Van Dijk Educatie in Kampen bij te wonen. Het programma begint om 10:30 uur. U krijgt een presentatie van cijfers die aanleiding geven tot de campagne en de diverse campagneonderdelen worden nader belicht. Medewerkers van Adecco en Tempo-Team staan u graag te woord over mogelijke maatregelen die de gezondheid en veiligheid van vakantiewerk bevorderen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het telefoonnummer (0)88 007 76 00.

Programma Kick-Off

10.30 Welkom en inhoudelijk deel (sprekers CNV Jongeren, Van Dijk Educatie, Alerta)
11.30 Rondleiding bij Van Dijk Educatie
12.00 Lunch
12.45 Kick Off Campagne en Fotomoment vakantiewerkers

Over Adecco Group Nederland

Adecco Group Nederland bestaat uit Adecco (General Staffing) Ajilon Professionals, Badenoch & Clark en Modis (Professional Staffing) en Lee Hecht Harrison (outplacement, loopbaanverandering, talentontwikkeling). General Staffing strekt zich uit tot vrijwel alle voorkomende sectoren. Professional Staffing spitst zich toe op de vakgebieden Engineering, Finance, ICT, Informatiemanagement, Legal en Science. In Nederland is Adecco actief met circa 1.000 medewerkers vanuit ruim 150 vestigingen. Wereldwijd is de Adecco Group de grootste aanbieder van HR-oplossingen met meer dan 29.000 medewerkers, actief vanuit ruim 5.900 kantoren in meer dan 60 landen.

Over Tempo-Team

Met 300 vestigingen en ongeveer 35.000 flexwerkers dagelijks aan het werk is Tempo-Team de tweede arbeidsbemiddelaar in Nederland. Ook actief in België, Duitsland, Luxemburg en Portugal. Belangrijkste serviceconcepten zijn: uitzenden, professionals, inhouse services, payrolling, outsourcing en employability. Tempo-Team biedt geïntegreerde HR-oplossingen voor belangrijke sectoren zoals: Logistiek, Food, Industrie, Hospitality, Overheid, Gezondheidszorg, Financiële Dienstverlening en Teleservice. Daarnaast spant Tempo-Team zich extra in voor stimulering arbeidsparticipatie voor doelgroepen die een drempel ervaren in het vinden van werk. Met de kernwaarden Betrokken, Inventief en Daadkrachtig staan 1800 Tempo-Team’ers dagelijks klaar voor opdrachtgevers en flexwerkers. Tempo-Team is onderdeel van Randstad Holding NV. Zie voor uitgebreide informatie www.tempo-team.nl

noot voor de redactie

Voor aanvullende informatie met betrekking tot dit bericht kunt u contact opnemen met de heer Rinus Wittenberg, Marketing Manager Adecco Group Nederland, telefoon 0481 – 78 41 97, mobiel 06 53919796, e-mail Rinus.Wittenberg@adecco.nl. Voor bedrijfsinformatie verwijzen wij u graag naar www.adecco.nl

Voor meer informatie over Tempo team kunt u contact opnemen met de heer Harald Zandvliet, persvoorlichter Tempo-Team, telefoon 06 22 21 41 02. Voor bedrijfinformatie verwijzen wij u graag naar www.tempo-team.nl