Adecco Group stuurt eigen talent naar China


Joyce Bijl, Adecco Group Nederland: “Dit is een kans die je maar één keer in je leven tegenkomt”.
 
Zaltbommel, 25 augustus 2011 - ’s Werelds grootste dienstverlener slaat haar vleugels uit in China. Via een in 2010 gesloten joint venture met FESCO in Sjanghai, de grootste HR-dienstverlener die in de Volksrepubliek actief is, wil Adecco zich manifesteren op de snelst groeiende markt ter wereld, die qua interim-oplossingen nog in de pioniersfase verkeert. In oktober reizen vier medewerkers van de Europese Adecco-familie af naar wereldstad Sjanghai. Ze blijven er een jaar om de collega’s van FESCO wegwijs te maken in de geheimen van personele dienstverlening naar westerse snit. Adecco Group Nederland wordt vertegenwoordigd door Joyce Bijl, vestigingsmanager Adecco Hospitality, Events & Promotions in Amsterdam. Zij beschouwt de te zetten carrièrestap als een geweldige kans van haar werkgever’.
 
Met drie collega’s uit respectievelijk Duitsland, Frankrijk en Italië gaat Joyce Bijl (32) een jaar lang werken bij FESCO Adecco in Sjanghai, de joint venture die begin 2011 officieel van start is gegaan. Op dit moment organiseert FESCO Adecco de werkgelegenheid voor meer dan 100 duizend gecontracteerde medewerkers die voor een groot aantal opdrachtgevers in China actief zijn. Met ruim honderd vestigingen is FESCO Adecco veruit de grootste op de Chinese markt voor flexwerk. Voor Adecco is de joint venture een belangrijke stap op weg naar een stevige positie op de diverse nieuwe groeimarkten. Adecco heeft de ambitie om nu nog op de Chinese markt onbekende HR-concepten te introduceren, waaronder tal van outsourcing services.
 
Gedreven om er een succes van te maken
Joyce Bijl, die zich verheugt op haar internationale ‘uitzending’: “Voor China is de flexibilisering van arbeid een relatief nieuw fenomeen. ‘Uitzenden’, een typisch Nederlandse uitvinding, bestaat er bijvoorbeeld helemaal niet. Het is natuurlijk een geweldige uitdaging om in een nieuwe markt en voor mij nieuwe cultuur bij te gaan dragen aan de verdere ontwikkeling van kansrijke HR-diensten. Zo’n kans krijg je maar één keer in je leven. Wat Adecco als werkgever allemaal voor mij gaat regelen, is onvoorstelbaar. Ik ben dan ook tot in mijn vezels gedreven om er een succes van te gaan maken.”
 
Aan de kans die Joyce krijgt en met beide handen grijpt, is een zware internationale selectieprocedure vooraf gegaan. De Nederlandse voorselectie is georganiseerd door Monique Onstenk, HR Director Adecco Group Nederland. Zij zegt: “Adecco is actief in meer dan 60 landen. Iedereen kon meedingen naar het geweldige traineeship in China. Dat wij er nu dankzij Joyce bij zitten, is iets om erg trots op te zijn.” Joyce heeft geen moment getwijfeld toen ze de oproep van Monique voor Sjanghai onder ogen kreeg. “Ik heb veel gereisd, vooral door Azië, en ben behoorlijk avontuurlijk ingesteld. Ik zit nu zeven jaar bij Adecco, heb het prima naar mijn zin, maar ben altijd alert op nieuwe loopbaanmogelijkheden. Dit was voor mij de ultieme uitdaging.”
 
Twee dagen ‘doorgezaagd’ op kennis en vaardigheden
Uit 26 kandidaten die zich wereldwijd via nationale voorronden wisten te onderscheiden, zijn er acht uitgenodigd voor een assessment in Zürich, op het hoofdkantoor van de Adecco Group. Nederland had maar liefst twee afgevaardigden, Joyce en een andere collega. De kandidaten zijn getest op de Engelse taal en op sociale en culturele vaardigheden. Ze hebben een eigen businessplan moeten schrijven en leiderschapsdiscussies gevoerd met de top van Adecco. Joyce: “Leerzaam maar ongelooflijk zwaar. Logisch, want het wordt geen schoolreisje. We gaan naar Sjanghai met een ondubbelzinnige commerciële opdracht. We zijn twee dagen lang tot ’s avonds laat doorgezaagd. Op 9 juli kwam het verlossende woord. Ik was één van de vier. Je mag het gerust weten, dat was een emotioneel moment. Tot tranen aan toe!”
 
Eten met stokjes en oefenen in geduld
Joyce en haar internationale collega’s vertrekken op 23 oktober als experts naar China. Hun werkvergunningen lopen tot 31 oktober 2012. Op dit moment worden de toekomstige ‘expats’ voorbereid op hun nieuwe uitdaging. Ze maken intensief kennis met de Chinese taal en cultuur en nemen deel aan trainingen die betrekking hebben op hun specifieke taken bij FESCO Adecco in Sjanghai. Joyce: “Ik houd toevallig erg veel van de Chinese keuken, dus eten met stokjes ging me al prima af. Voor het overige heb ik in korte tijd ontzettend veel te leren. Mijn online module voor de Chinese taal is net binnen en ik ga speciale conversatielessen volgen. De Chinese stijl van zaken doen verschilt echt als dag en nacht van wat we in het westen gewend zijn. Het is geweldig om je daarin te verdiepen. Ik ervaar het als een eer om mijn kennis van het vak straks met lokale mensen in China te mogen delen. Ik denk dat het jaar voorbij vliegt. Wat het mij persoonlijk gaat brengen? De vaardigheid in omgang met mensen die een radicaal andere opvatting hebben over zaken doen. En vooral: de kunst om je zelfverzekerd maar bescheiden op te stellen en veel geduld te oefenen.”
 
Over Adecco Group Nederland
Adecco Group Nederland bestaat uit Adecco (General Staffing), Ajilon Professionals, Badenoch & Clark en Modis (Professional Staffing) en Lee Hecht Harrison (outplacement, loopbaanverandering, talentontwikkeling). General Staffing strekt zich uit tot vrijwel alle voorkomende sectoren. Professional Staffing spitst zich toe op de vakgebieden Engineering, Finance, ICT, Informatiemanagement, Legal en Life Sciences. In Nederland is Adecco actief met circa 1.000 medewerkers vanuit ruim 150 vestigingen. Wereldwijd is de Adecco Group de grootste aanbieder van HR-oplossingen met meer dan 29.000 medewerkers, actief vanuit ruim 5.900 kantoren in meer dan 60 landen.
 
Noot voor de redactie
Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met de heer Rinus Wittenberg, Marketing, telefoon 06 539 19 79 6, e-mail: Rinus.Wittenberg@adecco.nl. Voor algemene bedrijfsinformatie verwijzen wij u graag naar www.adecco.nl.