Uitdagend in alle opzichten

 

door Patrick Bakker, Algemeen Directeur Adecco Group Nederland

Ik kan me voorstellen dat u met gemengde gevoelens afscheid neemt van 2011. Het jaar begon energiek. De economie trok aan, beurzen lieten herstel zien, ons denken stond even niet in het teken van bedreigingen, maar van nieuwe kansen. De problematiek in Griekenland speelde wel, maar op de achtergrond. Hoe snel kan het verkeren! Halverwege het jaar werd pijnlijk helder dat de schuldenproblematiek zich niet zo maar liet beheersen. Alle kennis en intenties ten spijt, de crisis breidde zich als een olievlek uit.

In onze sector begonnen we deze nieuwe fase van onzekerheid na de zomer te voelen. Na een periode van groeiende vraag naar medewerkers en flexoplossingen, stabiliseerde de markt. Veel van onze klanten moesten pas op de plaats maken. De laatste maanden van het jaar lieten een almaar grimmiger beeld zien van krimpende economie en afnemende werkgelegenheid. Eind november werd er zelfs een triest record gemeld: 10,3% van de Europese arbeidspopulatie (16 miljoen mensen!) staat noodgedwongen aan de zijlijn. Dat percentage was nooit eerder zo hoog.

Crisis of geen crisis, samen kunnen we de uitdaging aan!

Waar ligt de grens? Ik moet u het antwoord schuldig blijven, ondanks de schat aan kennis die Adecco Group wereldwijd in huis heeft. De enige zekerheid is dat ook deze tweede crisisronde een slotakkoord zal kennen en leert dat we ons maar beter kunnen voorbereiden op sterk fluctuerende economische omstandigheden. Daarbij blijven de uitdagingen bij de organisatie van werk onveranderd. Hoger opgeleide specialisten zijn na deze crisis nog net zo schaars als voordien; de vergrijzing van de arbeidsmarkt schrijdt voort; ervaren medewerkers maken zich op voor hun pensioenjaren; de nieuwe generatie wil best werken, maar dan wel onder andere condities en vanuit andere waarden.

Tijd voor authentiek ondernemerschap

Dat zijn de feiten, crisis of geen crisis. En daarbij is ‘angst’ een slechte raadgever. Natuurlijk neemt iedereen maatregelen om de huidige crisisperiode zonder al te veel kleerscheuren te overbruggen, maar daarnaast houden we vast aan authentiek ondernemerschap. Dat betekent: vooruit kijken, plannen smeden voor de toekomst, doelen stellen en voorwaarden creëren voor blijvende veerkracht. Dit is het perspectief dat wij onze klanten graag bieden. En dat onderbouwen we met slimme, pragmatische oplossingen die garanderen dat u onder alle omstandigheden over de vereiste expertise en productiecapaciteit beschikt, betrouwbaar en efficiënt georganiseerd. Bent u nog niet vertrouwd met onze daadkracht in General en Professional staffing? Zet dan nu een eerste cruciale stap naar succesvol ondernemen en werken in 2012. Maak uw connectie met Adecco Group Nederland.

Namens mijzelf en alle medewerkers van Adecco Group Nederland, fijne feestdagen en een gezond en succesvol 2012!