Grip op flex

 

Pontoon zet de voordelen van MSP helder op een rij

De ‘nieuwe organisatie’ staat voor een nieuwe uitdaging. Hoe houden we grip op inhuurprocessen en –kosten? Het antwoord is: MSP. Pontoon, de onafhankelijke Managed Service Provider binnen Adecco Group, legt uit waarom.

Wereldwijd bestaan organisatie voor 26% uit zogeheten ‘contingent-workers’. Dit zijn alle medewerkers met een ander contract dan een vaste arbeidsovereenkomst. Het percentage is bekendgemaakt door de Aberdeen-groep, een internationaal onderzoeksinstituut, gevestigd in Boston, USA. Het percentage verschilt per land en per sector, maar geeft aan dat flexibilisering indrukwekkende en duurzame dimensies aanneemt. Dit plaatst organisaties voor een nieuwe uitdaging: hoe houden we grip op de inhuurprocessen, kosten en kwaliteit?

‘Om grip te houden op de snel veranderende personele samenstelling, kiezen organisaties vaker voor een MSP’

Ook Nederland kent deze tendens van voortschrijdende flexibilisering. De inhuur van tijdelijk personeel is de afgelopen 15 jaar met minstens 20% toegenomen. De groep ‘contingent workers’ is zeer divers. Uitzendkrachten, gedetacheerde professionals, interim-specialisten en –managers en zzp’ers dragen op verschillende niveaus en binnen tal van constructies bij aan de gewenste resultaten. Gezien deze nieuwe werkelijkheid in de personele samenstelling, kiezen steeds meer organisaties voor een MSP.

 ‘Eén aanspreekpunt, uniforme systemen, procedures en tarieven’ 

Wat is een MSP precies? Een Managed Service Provider neemt het volledige inhuurproces voor zijn rekening. Van recruitment tot facturering, zeg maar. De MSP is een neutrale partij die namens de klant leveranciers selecteert en contracteert en onderhandelt over tarieven en leveringscondities. Vaak worden partijen die al voor de klant werkten bij de totaaloplossing betrokken. De MSP ontzorgt. De inhurende organisatie heeft één aanspreekpunt en krijgt garanties op uniforme systemen, processen en tarieven, waarbij IT een belangrijke rol speelt.

Dit zijn de risico’s die samenwerking met een MSP uitsluit:
Voor samenwerking met een MSP is veel te zeggen. Organisaties die afhankelijk zijn van een grote diversiteit aan flexwerkers, lopen verschillende risico’s.

Bijvoorbeeld:
- Arbeidsrechtelijke en fiscale risico’s als gevolg van wijzigingen in wet- en regelgeving
- Onvoldoende inzicht in en garanties op veiligheid en integriteit
- Onopzettelijke samenwerking met malafide intermediairs
- Geen uniforme normen voor kwaliteitscontrole en –beheer
- Onvoldoende grip op kostenontwikkeling en administratieve procedures

Dit zijn extra voordelen:
Bij samenwerking met een MSP worden deze risico’s uitgesloten óf ze komen voor rekening van de MSP. Maar er zijn meer voordelen:
- Door gecoördineerde samenwerking met meerdere leveranciers, kunt u snel en op maat op- en afschakelen
- U heeft permanent inzicht in kosten en prestaties via systematische rapportage
- Alle processen zijn aangesloten op een state-of-the-art Vendor Management Systeem (VMS) voor maximale transparantiePontoon werkt met alle geavanceerde VMS configuraties ter wereld. Hiermee is iedere stap in het inhuurproces transparant. De voortgang en resultaten kunnen op elk gewenst moment worden gecontroleerd en gedocumenteerd. Uw winst is duidelijk: met Pontoon als MSP heeft u en/of houdt u maximale grip op flex.